Yabancı Diller üksekokulu Ingilizce Hazırlık Eğitim-öğretim Ve Sınav Yönergesi

BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Yönergenin amacı; Harran Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin eğitim aldıkları eğitim-öğretim programlarında yabancı dilde verilen dersleri takip etmek ve alanlarında araştırma yapmak için ihtiyaç duyacakları dil becerilerini kazandırmak amacıyla Harran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunun ilgili birimlerince yürütülen İngilizce hazırlık eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak esasları düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Yönerge; Harran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunca yürütülecek zorunlu ve isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitim-öğretimine ve sınavlarına ilişkin esasları kapsar.

Daya
MADDE 3 –
(1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14. ve 49.maddeleri ile Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 –
– (1) Bu Yönergede geçen;

 a) Akademik birim: Harran Üniversitesinde önlisans, lisans veya lisansüstü düzeyde eğitim- öğretim veren meslek yüksekokulu, yüksekokul, fakülte, konservatuvar, enstitü gibi birimleri, 

b) Akademik birim yönetim kurulu: Harran Üniversitesinde önlisans, lisans veya lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim veren meslek yüksekokulu, yüksekokul, fakülte, konservatuvar, enstitü gibi birimlerin yönetim kurullarını, 

c) Düzey belirleme sınavı: İngilizce hazırlık sınıfına yeni kayıt yaptıran öğrencilerin dil düzeylerini ölçmeyi amaçlayan İngilizce sınavını, 

d) İlgili yönetim kurulu: Harran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu, 

e) İngilizce hazırlık öğretimi: Zorunlu veya isteğe bağlı İngilizce hazırlık programlarını, 

f) İsteğe bağlı İngilizce hazırlık öğrencileri: Üniversitede öğretim dili Türkçe olmakla birlikte öğrencilerine isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı okutmak isteyen programlara yeni kayıt olmuş öğrencileri, 

g) Rektör: Harran Üniversitesi Rektörünü, 

h) Senato: Harran Üniversitesi Senatosunu, 

i) Üniversite: Harran Üniversitesini, 

j) Yabancı Diller Yüksekokulu: Harran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu, 

k) Yeterlik sınavı: Zorunlu veya isteğe bağlı İngilizce hazırlık programına yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önceki yıllarda hazırlık eğitimi almış ancak başarılı olamamış öğrencilerin girebildiği İngilizce sınavını, 

l) Zorunlu İngilizce hazırlık öğrencileri: Üniversitede öğretim dili en az %30 oranında veya tamamen İngilizce olan programlara yeni kayıt olmuş öğrencileri ifade eder.

BÖLÜM 2
İngilizce Hazırlık Öğretimine İlişkin Esaslar

Akademik takvim
MADDE 5 –
(1) İngilizce hazırlık eğitim-öğretimi, her yıl Yabancı Diller Yüksekokulunun önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenen akademik takvim çerçevesinde yürütülür. Hazırlık programında verilen derslerin bir kısmı ya da tamamı için Yönetim Kurulu kararıyla hazırlık alt birimlerinde farklı öğrenci gruplarına farklı eğitim-öğretim programları, ara sınavlar ve yeterlik sınavları uygulanabilir.

Yeterlilik Sınavı
MADDE 6 –
(1) Yeterlik sınavı, güz yarıyılı başı ile bahar yarıyılı sonunda olmak üzere bir akademik yılda iki kez ve akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılır. 

(2) Güz yarıyılı başında yapılan yeterlik sınavına, Üniversiteye yeni kayıt yaptıran zorunlu İngilizce hazırlık öğrencileri, isteğe bağlı İngilizce hazırlık öğrencileri ve önceki yılda/yarıyıllarda İngilizce hazırlık programında başarılı olmak için gerekli koşulları yerine getirememiş öğrenciler ilan edilen tarihlerde ilgili birime başvurularını yapmak koşuluyla girebilirler. 

(3) Bahar yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavına, bahar yarıyılı sonunda bu Yönergenin 12 inci maddesinde belirtilen İngilizce hazırlık öğretimini bitirme koşullarını yerine getiren İngilizce hazırlık öğrencileri ile ilan edilen tarihlerde ilgili birime başvurularını yapmak koşuluyla önceki yılda/yarıyıllarda İngilizce hazırlık programında başarılı olmak için gerekli koşulları yerine getirememiş öğrenciler girebilirler. 

(4) Yeterlik sınavına herhangi bir nedenle giremeyen öğrenciler için mazeret sınavı düzenlenmez. 

(5) Yeterlik sınavında başarı notu, %30 yabancı dille öğretim yapılan programlara kayıtlı öğrenciler ile öğretim dili tamamen yabancı dil olan programlara kayıtlı öğrenciler için 100 tam puan üzerinden en az 70’tir. Bu not, isteğe bağlı İngilizce hazırlık öğrencileri için ise 100 tam puan üzerinden en az 60’tır. Tüm programlarda başarı notu olarak belirlenen not, öğrencilerin bağlı bulunduğu Fakülte/Devlet Konservatuvarı/Yüksekokul yönetim kurullarının kararı ve Yabancı Diller Yüksekokulu oluru ile yükseltilebilir.

Düzey Belirleme Sınavı
MADDE 7 –
(1) Düzey belirleme sınavına, güz yarıyılı başında yeni kayıt yaptıran öğrencilerden,yeterlik sınavına girip başarısız olanlar ile yeterlik sınavına girmeyenler katılabilir.

(2) Düzey belirleme sınavına herhangi bir nedenle giremeyen öğrenciler için mazeret sınavı düzenlenmez.

(3) Düzey belirleme sınavı sonucunda öğrencilerin hangi sınıflarda eğitim alacaklarına ilgili yönetim kurulu tarafından karar verilir ve öğrenciler düzeylerine uygun sınıflara yerleştirilir.

İngilizce hazırlık öğretiminden muaf sayılma
MADDE 8 –
(1) İngilizce hazırlık öğretiminden, 

a) Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden sınav geçerlilik süresi devam etmek koşuluyla zorunlu İngilizce hazırlık programına kayıt yaptıracak öğrencilerden (%30 ve %100 zorunlu) en az 75 puan ve dengi ile isteğe bağlı İngilizce hazırlık programına kayıt yaptıracak öğrencilerden 65 puan ve dengi almış öğrenciler,(ÖSYM Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik tabloları dikkate alınır.) 

b) Zorunlu yabancı dil hazırlık programlarının (%30 ve %100 zorunlu) uygulandığı yükseköğretim programlarına ilk defa kayıt yaptıran ve eğitim-öğretim yılı başında uygulanan yeterlik sınavından en az 70 puan alan öğrenciler ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programının uygulandığı yükseköğretim programlarına ilk defa kayıt yaptıran ve eğitimöğretim yılı başında uygulanan yeterlik sınavından en az 60 puan alan öğrenciler, 

c) Öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında öğrenim görüp orta öğreniminin son üç yılını bu kurumlarda tamamladığını belgeleyen öğrenciler muaf sayılır. 

(2) Muafiyet sağlayacak belgelerin asıllarını öğrenim görmeye hak kazandıkları akademik birimin akademik takviminde belirtilen ders kayıt haftası süresinceYabancı Diller Yüksekokuluna teslim eden öğrencilere muafiyet belgesi verilir. 

(3) Muafiyet belgesi alan öğrenciler kayıtlı oldukları programlarda öğrenimlerine başlarlar. 

(4) Diğer üniversitelerin yabancı dil hazırlık programını ve/veya yaz okulu programını bitiren ve daha sonra ÖSYM tarafından yapılan sınavlar ile Üniversite programlarından birine yerleşen öğrenciler de zorunlu yabancı dil hazırlık programından muaf olmak için Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından eğitim-öğretim yılı başında yapılan yeterlik sınavına girerek en az 70 puan almak zorundadır. 

(5) Bu madde kapsamındaki koşullar yabancı uyruklu öğrenciler için de geçerlidir.

İngilizce hazırlık öğretimine öğrenci kabulü
MADDE 9 –
(1) Üniversitenin akademik birimlerinde hangi dilde/dillerde eğitim-öğretim yapılacağı, akademik birim Yönetim Kurulunun önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile kesinleşir. 

(2) Zorunlu İngilizce hazırlık öğrencileri ile isteğe bağlı İngilizce hazırlık öğrencilerinden, güz yarıyılı yeterlik sınavına girme hakkı tanınıp başarısız olan, bu sınava girmeyen ya da bu Yönergenin 8 inci maddesinde belirtilen sınavların herhangi birinden muafiyet alamayanlar İngilizce hazırlık öğretimine devam etmek zorundadırlar. 

(3) İngilizce hazırlık öğretimine daha önce devam edip başarısız olanlardan, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ve yabancı uyruklu öğrenci kabulünde eşdeğer sayılan sınavlar sonucunda Üniversiteye tekrar kayıt yaptıran öğrenciler, yeni kayıt yaptıran öğrenciler statüsünde değerlendirilir. 

(4) İsteğe bağlı olarak yabancı dil hazırlık programı uygulayacak diploma programları için hazırlık programına alınacak öğrenci kontenjanları, yüksekokulun sahip olduğu fiziki koşullar ve öğretim elemanı durumu göz önüne alınarak Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

İngilizce hazırlık öğretiminin süresi
MADDE 10 –
(1) İngilizce hazırlık sınıfında görülen haftalık ders saati yükü 20’den ve bir yarıyılda görülen ders saati yükü 260’tan az olamaz. 

(2) İngilizce hazırlık öğretiminde geçen süre, öğrencinin kayıtlı olduğu program için belirlenen akademik eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. 

(3) Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla, bahar yarıyılı sonunda uygulanan yeterlik sınavından sonra, Yönetim Kurulunun ve Senatonun da onaylaması halinde Hazırlık Yaz Okulu açılabilir. Eğitim-öğretim yılı sonunda başarısızlıktan veya devamsızlıktan kalan öğrenciler bu haktan yararlanabilir. Yaz okuluna katılmak zorunlu değildir, ancak yaz okulu sonunda verilecek olan yeterlik sınavına yalnızca yaz okuluna katılan öğrenciler katılabilir. Yaz okulu başarı değerlendirmesi, bu Yönergenin 12 inci maddesinin 3 üncü fıkrasına göre yapılır.

MADDE 11 – (1) Kısmen ve/veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara kayıt yaptıran öğrenciler ve Türkçe eğitim veren programlardan isteğe bağlı hazırlık programına kayıt yaptıran öğrenciler için İngilizce hazırlık öğretiminde derslere devam zorunludur. İngilizce hazırlık programına kayıtlı tüm öğrencilerden, derslerin en fazla %15 ine devam etmeyen öğrenciler devamsızlıktan kalmış sayılır. Ancak kendi imkânlarıyla yabancı dil öğrenmek isteyen öğrencilerden, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarında başarılı olmak şartı ve ilgili Yönetim Kurulunun kararıyla devam mecburiyeti aranmayabilir. 

(2) Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler İngilizce hazırlık sınıfında derslere, sınavlara ve aynı öğretim yılı içinde yapılan bahar yeterlik sınavına alınmazlar. 

(3) Harran Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince öğrenciler ilgili kurullarca kabul edilen sağlık raporlarının kapsadığ

Başarı değerlendirmesi
MADDE 12 –
(1) Devam zorunluluğunu yerine getiren İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin yıl içi başarı puanları, ilgili yönetim kurulun belirlediği sayıda yapılan ara sınavlar, kısa sınavlar, performans ve çalışma dosyaları esas alınarak belirlenir. 

(2) Yıl içi başarı puanları, ilgili yönetim kurul tarafından belirlenen 100 tam puan üzerinden 70 puan ve üzerinde olan öğrenciler, bahar yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. 

(3) Bahar yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavından isteğe bağlı İngilizce hazırlık öğrencilerinden 100 tam puan üzerinden en az 60 puan; %30 yabancı dille öğretim yapılan ve öğretim dili tamamen yabancı dil olan programlara kayıtlı öğrencilerden ise 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alan öğrenciler İngilizce hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamış sayılırlar. 

(4) İngilizce hazırlık öğretiminde başarılı olan öğrencilere, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından başarı belgesi verilir. 

(5) İngilizce hazırlık öğretiminde başarılı olan öğrenciler, takip eden güz yarıyılı başında kayıtlı oldukları programlarda öğrenimlerine devam ederler. Bu öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (1) inci fıkrasının (ı) bendi gereğince ön lisans/lisans programlarında yer alan ve verilmesi zorunlu olan temel yabancı dil derslerinden muaf olurlar. Bu öğrencilerin bahar yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavından aldıkları puan ilgili yarıyıllardaki temel yabancı dil derslerinin yerine işlenir. Ancak kayıtlı olduğu programın birinci yarıyılı başında bu notların işlenmesini tercih etmeyen öğrenci, temel yabancı dil derslerini almak ve başarmak zorundadır. 

(6) İsteğe bağlı İngilizce hazırlık öğretiminde devamsızlık nedeniyle kalan ya da bahar yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavından geçer puan alamayan öğrencilerin İngilizce hazırlık öğretimini tekrar etme hakları yoktur. 

(7) İsteğe bağlı hazırlık öğrencilerinden İngilizce hazırlık öğretiminde başarısız olanlar, bağlı oldukları programlarda öğrenimlerine başlarlar. Ancak 2547sayılı Kanunun 5inci maddesinin(1) inci fıkrasının (ı) bendi gereğince ön lisans/lisans programlarında yer alan ve verilmesi zorunlu olan temel yabancı dil derslerini almak ve başarmak zorundadırlar. 

(8) Zorunlu İngilizce hazırlık öğretiminin birinci yılında devamsızlık nedeniyle kalan ya da bahar yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavından geçer puan alamayıp başarısız olan öğrenciler güz yarıyılı başında yapılan yeterlik sınavına girerler. Bu sınavda da başarısız olmaları durumunda ilave bir yıl daha hazırlık öğretimine devam edip hazırlık geçme şartlarını sağlayarak ya da yabancı dil bilgilerini kendi imkânlarıyla geliştirip Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarında yeterli puanı alanlar başarılı sayılırlar ve girmeye hak kazandıkları kısmen ya da tamamen yabancı dilde sunulan lisans/yüksek lisans programlarına devam edebilirler.

(9) Zorunlu İngilizce hazırlık öğrencilerinden İngilizce hazırlık öğretiminde başarısız olanlardan yeterlik sınavına girme haklarını kullanmak istemeyenler veya toplam beş yeterlik sınavı sonunda başarılı olamayanlar, talep etmeleri durumunda Yükseköğretim Kurulunun belirlediği kurallara göre ÖSYM tarafından aynı adı taşıyan ve öğretim dili Türkçe olan programlara yerleştirilirler. Bu geçiş için başvuruda bulunmayan adayların üniversite ile ilişikleri kesilir.

Çift anadal/yan dal
MADDE 13 –
(1) Üniversitede öğretim dili en az %30 oranında veya tamamen yabancı dil olan lisans programlarına çift anadal/yan dal başvurusunda bulunan öğrencilerin, yeterlik sınavından başarılı olmaları gerekir. Yeterlik sınavından başarısız olan öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaz. 

(2) Bu Yönergenin 8 inci maddesinde belirtilen sınavların herhangi birinden belirtilen ve geçerlilik süresi devam eden puanı almış olan öğrencilerin çift anadal/yan dal başvurularında yeterlik sınavını başarmış olma şartı aranmaz.

İngilizce hazırlık öğretiminden izinli sayılma
MADDE 14 –
(1) İngilizce hazırlık öğretiminden izinli sayılmayı talep eden öğrenciler, zorunlu durumlar hariç akademik takvimde belirtilen güz yarıyılı mazeret kayıtları haftası süresince mazeretlerini belirten bir dilekçe ve durumlarını kanıtlayan belgelerle birlikte Yabancı Diller Yüksekokuluna başvururlar. 

(2) İngilizce hazırlık öğretiminde uzun süreli hastalık, kaza ve benzeri nedenlerle izinli sayılma durumları, öğretimin sürekliliği açısından yarıyıl olarak değil, yıl bazında uygulanır. 

(3) Öğrencilerin mazeret ve izinleri ile ilgili işlemlerde, Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

Mazeret sınavı
MADDE 15 –
(1) Her yarıyıl içinde yapılan ara sınavlar için mazeret sınavları yapılabilir. Ancak kısa sınavlar ve yeterlik sınavları için mazeret sınavı uygulanmaz.

(2) Öğrenci, mazeret talebinde bulunduğu sınavın bitimini takip eden beş iş günü içinde mazeretini belirten bir dilekçe ve durumunu kanıtlayan belgelerle birlikte Yabancı Diller Yüksekokuluna başvurur. 

(3) Mazeret sınavı talebinde bulunan öğrencinin mazeret sınavına alınıp alınmayacağı ile mazeret sınavlarının nasıl ve hangi tarihlerde yapılacağı ilgili yönetim kurul tarafından belirlenir.

Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 16 –
(1) Sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesini talep eden İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri, sonuçların ilanını takip eden beş iş günü içinde bir dilekçe ile Yabancı Diller Yüksekokuluna başvururlar. İtirazlar, ilgili yönetim kurulu tarafından oluşturulan ve üç öğretim elemanının görev alacağı bir komisyon tarafından incelenir vesonuçlandırılır.

BÖLÜM 3
Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller
MADDE 17 –
(1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde; ilgili mevzuat hükümleri ile Harran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırma
MADDE 18 –
(1) 30.04.2013 tarih ve 2013/08/07 sayılı senato kararı ile kabul edilen Harran Üniversitesi yabancı diller yüksekokulu İngilizce hazırlık eğitim-öğretim ve sınav yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
MADDE 19 –
(1) Bu Yönerge, Harran Üniversitesi senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer ve 2019-2020 eğitim-öğretim yılı başından itibaren uygulanır.

Yürütme
MADDE 20 –
(1) Bu Yönerge, hükümlerini Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.