BÖLÜM 1
Amaç, Dayanak, Kapsam ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’ne dayalı olarak Harran Üniversitesinde eğitim-öğretimin yanında, akademik personelin bilimsel gelişimini teşvik etmek, yayınların nicelik ve nitelik olarak zenginleşmesini sağlamak, öğretim üyesi atama ve yükseltmede bilimsel ölçütlerin temel ilke olduğu bir ortam hazırlamak, Harran Üniversitesinin ulusal ve uluslararası bilimsel yayınlardaki payını artırmak, adalet ve liyakati esas alacak şekilde akademik birimlerin kadro ihtiyaçlarını karşılamak için objektif yükseltilme ve atanma kriterlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Dayanak
MADDE 2 –
(1) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddeleri ve “Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’ne” dayanarak hazırlanmıştır.

Kapsam
MADDE 3 –
(1) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine dayanarak hazırlanan Harran Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Kriterleri’nde uyulması gereken asgari koşulları belirleyen hükümleri kapsar.

Tanımlar
MADDE 4 –
Bu Yönergede ve eklerinde geçen; 

a) Akademik Çalışmalar: Öğretim üyesinin yaptığı yayınlar, aldığı atıflar, araştırma/uygulama projesi yöneticilikleri, konferans/seminer/panel/ açık oturum gibi faaliyetlerdir. Ayrıca, öğretim üyesinin katıldığı bilimsel toplantılar, yapmış olduğu bilimsel editörlük/hakemlik faaliyetleri ile düzenlediği sergi, tasarım, koleksiyon, film, dizi, TV programı, tiyatro çalışmaları, oyun yazarlığı ve çeşitli sanatsal etkinlikleri ile aldığı ödüller ve patentler gibi faaliyetleri kapsamaktadır. 

b) Bilimsel Araştırma Projesi: Tamamlandığında sonuçları ile alanında bilime katkı yapması, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlanması beklenen bilimsel içerikli, yükseköğretim kurumu içi veya dışı, ulusal veya uluslararası kurum ya da kuruluşların katılımlarıyla da yapılabilecek projelerdir. 

c) Eğitim-Öğretim Faaliyetleri: Öğretim üyesinin verdiği ders ve tamamladığı tezler, üstlendiği jüri üyelikleri, eğitim-öğretim alanındaki çeşitli komisyon görevleri ve sağlık eğitimi hizmetleri gibi faaliyetlerdir. 

d) İdari Görevler: Öğretim üyesinin üniversite yönetiminin herhangi bir kademesinde almış ve yürütmüş olduğu görevlerdir. 

e) Ulusal Makaleler: TÜBİTAK, TUBA, üniversiteler, kamu ya da meslek kurum ve kuruluşları tarafından hakemli-hakemsiz, sürekli ve periyodik olarak yayınlanan dergilerde yer alan makalelerdir. 

f) Uluslararası Makaleler: Uluslararası makalelerin yayımlandığı dergiler, Bilimsel Enformasyon Enstitüsü [The Institute of Scientific Information (ISI)] ve Bilimsel Atıf Endeksi [Science Citation Index (SCI)], SCI – Expanded, Sosyal Bilimler Atıf Endeksi [Social Sciences Citation Index (SSCI)], Sanat ve Beşeri Bilimler Atıf Endeksi [Art and Humanities Citation Index (AHCI)], Tıp ve Sağlık Bilimleri [Index Medicus (IM)], ÜAK tarafından kabul edilen alan indeksleri, TÜBİTAK tarafından her yıl yapılan sınıflama esas alınarak oluşturulan dergiler ile diğer uluslararası hakemli dergiler olarak belirlenir.

BÖLÜM 2
Genel İlkeler

Genel İlkeler
MADDE 5 –
(1) Bu yönergede belirlenen kriterler, ilgili kadroya başvurabilmenin asgari koşullarıdır. Bu kriterleri yerine getirmiş olmak atanma/yeniden atama için yeterlilik sağlandığı anlamına gelmemektedir. 

(2) Atanma başvuruları ilanda belirtilen birimlere yapılır. Başvuruların belirlenen kriterlere uygunluğu ilgili Başvuru İnceleme Komisyonu’nca 15 gün içerisinde değerlendirilir. Kriterlere uygun olmayan başvuru dosyaları adaylara gerekçesi ile iade edilir. 

(3) Eserlerde yayımlanmış olma koşulu aranır (DOI numarası alınmış eserler bu kapsam içinde değerlendirilir). Makale olarak sunulan eserin yayımlandığı derginin indeks kapsamında veya hakemli olup olmadığı aday tarafından belgelenmelidir. 

(4) Programların eğitim-öğretime başlaması ve sürdürülebilmesi için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen asgari koşulları sağlayamayan bölüm, program veya anabilim dallarına yapılacak başvurularda Yabancı Dil, Proje ve Yayın kriterlerine ilişkin koşullar, Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla uygulanmayabilir

BÖLÜM 3
Başvuru İşlemleri ve Başvuru İnceleme Komisyonları

İlan ve Başvuru
MADDE 6 –
(1) Harran Üniversitesinde açık bulunan doktor öğretim üyesi, doçent ve profesör kadroları, Resmî Gazete’de ve Üniversitenin internet ana sayfasında rektörlük tarafından ilan edilerek duyurulur. Bu ilanda adaylara on beş günden az olmamak üzere başvuru süresi tanınır. Öğretim üyesi kadrolarına başvuruda bulunmak isteyen adaylar, başvuruda istenen belge ve bilgileri ilanda belirtilen birimlere başvuru süresi içerisinde teslim eder.

Başvuru İnceleme Komisyonları
MADDE 7 –
(1) Adayların, Harran Üniversitesinin farklı birimleri için ilan edilen "Harran Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönergesi" koşullarını sağlayıp sağlamadıklarını incelemek üzere oluşturulan komisyonlardır. 

(2) Doktor Öğretim Üyesi Başvuru İnceleme Komisyonu: Harran Üniversitesine bağlı Fakülteler için ilan edilen doktor öğretim üyesi kadrolarına başvuran aday/adayların Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönergesi’ndeki koşulları sağlayıp sağlamadıklarını incelemek üzere oluşturulan komisyondur. Bu komisyon Fakülte Yönetim Kurulu tarafından oluşturulur. Komisyon 3 (üç) kişilik profesör veya doçent üyeden oluşur. Komisyon 2 (iki) yıl süre ile görev yapar. Yüksekokul/Meslek Yüksekokullarında ilan edilen doktor öğretim üyesi kadrolarına yapılan başvuruların incelemesi, Rektörlük tarafından oluşturulan komisyonca yapılır. 

(3) Doçentlik Başvuru İnceleme Komisyonu: Komisyon, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından bir Rektör Yardımcısı başkanlığında Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler alanları dikkate alınarak toplam 3 (üç) profesör üyeden oluşur. Komisyon 2 (iki) yıl süre ile görev yapar. 

(4) Profesörlük Başvuru İnceleme Komisyonu: Komisyon, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından bir Rektör Yardımcısı başkanlığında Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler alanları dikkate alınarak toplam 5 (beş) Profesör üyeden oluşur. Komisyon 2 (iki) yıl süre ile görev yapar.

BÖLÜM 4
Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltilme ve Atanmalarda Aranacak Asgari Başvuru Koşulları

Doktor Öğretim Üyesi Kadrosuna Başvuru Koşulları
MADDE 8 –
A) Tüm Birimler İçin Ortak Kriterler

1) Doktora veya tıp, eczacılık, veteriner ve diş hekimliklerinde uzmanlık ya da sanatta yeterlik unvanını almış olmak. 

2) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 (elli beş) puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak. Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olan Doktor Öğretim Üyesi kadrolarına ilk kez atanma için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 85 (seksenbeş) puan veya uluslararası geçerliliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna eşdeğer bir puan almış olmak. 

3) Yabancı dilde eğitim yapan birimlerde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen eğitim dilindeki merkezi yabancı dil sınavından en az 85 (seksenbeş) puan almak veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan muadili bir puana sahip olmak. 

B) Sağlık Bilimleri Alanı (Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner, Eczacılık, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin, Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Sağlıkla ilgili bölümleri) 

1) SCI, SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde en az 1 (bir) makale ya da ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 2 (iki) makale yayını yapmış olmak. 

C) Sosyal Bilimler Alanı (İlahiyat, Filoloji, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler ile Eğitim Bilimleri, Öğretmen Yetiştirme ve Hukuk Temel Alanları) 

1) SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI, ERIC veya TR dizinli (ULAKBİM) kapsamındaki dergilerde en az 1 (bir) makale ya da ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 

2 (iki) makale yayını yapmış olmak. 

D) Fen Bilimleri Alanı (Mühendislik, Ziraat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Fen ile ilgili bölümleri) 

1) En az 1 (bir) tanesi SCI, SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde olmak üzere ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 2 (iki) makale yayını yapmış olmak. 

E) Güzel Sanatlar, Müzik, Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanları (Güzel Sanatlar Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Eğitim Fakültesinin ilgili bölümleri) 

1) Mimarlık Alanı; SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI veya alan indeksleri veya TR dizinli (ULAKBİM) kapsamındaki dergilerde birinci isim olarak en az 1 (bir) makale ya da ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 2 (iki) makale yayını yapmış olmak. 

2) Güzel Sanatlar - Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 1 (bir) makale, bilimsel kitap, kitap bölümü yayını yapmış olmak. - Uygulamalı Alanlar; Ek-1’de yer alan A16-29 numaralı faaliyetlerden en az 40 (kırk) puan olmak kaydı ile genel toplamda 60 (altmış) puan almış olmak. 

3) Müzik

 - Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 1 (bir) makale yayını yapmış olmak. 

- Yorumculuk Alanı; Ek-1’de yer alan A30-33 numaralı faaliyetlerden en az 40 (kırk) puan olmak kaydı ile genel toplamda 60 (altmış) puan almış olmak. 

- Kompozisyon Alanı; Ek-1’de yer alan A33 numaralı faaliyetlerden en az 40 (kırk) puan olmak kaydı ile genel toplamda 60 (altmış) puan almış olmak.

Doçent Kadrosuna Başvuru Koşulları
MADDE 9 –
A) Tüm Birimler İçin Ortak Kriterler 

1) Üniversitelerarası Kurul’dan doçent unvanı almış olmak. 

2) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 (elli beş) puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak. Çalışma alanı bir yabancı dil olan bölümlerde çalışma alanı dışındaki başka bir dilde eşdeğeri kabul edilen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 (elli beş) puan veya muadili bir puan almış olmak. 

3) Yabancı dilde eğitim yapan birimlerde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen eğitim dilindeki merkezi yabancı dil sınavından en az 85 (seksenbeş) puan almak veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan muadili bir puana sahip olmak. 

B) Sağlık Bilimleri Alanı (Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner, Eczacılık, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin, Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Sağlıkla ilgili bölümleri) 

1) Aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a) Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 5 (beş) puan almış olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 120 (yüz yirmi) puan almış olmak. 

C) Sosyal Bilimler Alanı (İlahiyat, Filoloji, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler ile Eğitim Bilimleri, Öğretmen Yetiştirme ve Hukuk Temel Alanları) 

1) Aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a) Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 5 (beş) puan almış olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 120 (yüz yirmi) puan almış olmak. 

D) Fen Bilimleri Alanı (Mühendislik, Ziraat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin, Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Fen ile ilgili bölümleri) 

1) Aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a) Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 5 (beş) puan almış olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 120 (yüz yirmi) puan almış olmak. 

E) Güzel Sanatlar, Müzik, Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanları (Güzel Sanatlar Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Eğitim Fakültesinin ilgili bölümleri) 

1) Aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a) - Mimarlık Alanı; Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 5 (beş) puan almış olmak. 

- Güzel Sanatlar 

* Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 1(bir) makalesi olmak. 

* Uygulamalı Alanlar; Ek-1’de yer alan A16-29 numaralı faaliyetlerden en az 20 (yirmi) puan almak. 

- Müzik - Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 1 (bir) makalesi olmak. 

- Yorumculuk Alanı; Ek-1’de yer alan A30-33 numaralı faaliyetlerden en az 20 (yirmi) puan almak. 

- Kompozisyon Alanı; Ek-1’de yer alan A33 numaralı faaliyetlerden en az 20 (yirmi) puan almak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 120 (yüz yirmi) puan almış olmak.

Profesör Kadrosuna Başvuru Koşulları
MADDE 10 –
A) Tüm Birimler İçin Ortak Kriterler 

1) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 (elli beş) puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak. Çalışma alanı bir yabancı dil olan bölümlerde çalışma alanı dışındaki başka bir dilde eşdeğerliği kabul edilen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 (elli beş) puan veya muadili bir puan almış olmak. 

2) Yabancı dilde eğitim yapan birimlerde YÖK tarafından kabul edilen eğitim dilindeki merkezi yabancı dil sınavından en az 85 (seksenbeş) puan almak veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan muadili bir puana sahip olmak. 

3) Adayın doçentlik unvanını almaya hak kazandığı doçentlik başvuru tarihinden sonraki döneme ait yayınlarından birini başlıca araştırma eseri olarak sunmak. 

B) Sağlık Bilimleri Alanı (Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner, Eczacılık, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin, Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Sağlıkla ilgili bölümleri) 

1) Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen ve adayın doçentlik unvanını almaya hak kazandığı doçentlik başvuru dönemine ait temel alanları ile ilgili asgari başvuru koşullarını (Lisansüstü tezlerden yayın yapmak şartı hariç) bir kez daha sağlamış olmak. 

2) Ayrıca doçentlik unvanını almaya hak kazandığı tarihten sonra aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a) Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 10 (on) puan almış olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 50 (elli) puan almış olmak. 

C) Sosyal Bilimler Alanı (İlahiyat, Filoloji, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler ile Eğitim Bilimleri, Öğretmen Yetiştirme ve Hukuk Temel Alanları) 

1) Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen ve adayın doçentlik unvanını almaya hak kazandığı doçentlik başvuru dönemine ait temel alanları ile ilgili asgari başvuru koşullarını (Lisansüstü tezlerden yayın yapmak şartı hariç) bir kez daha sağlamış olmak. 

2) Ayrıca doçentlik unvanını almaya hak kazandığı tarihten sonra aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a) Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 10 (on) puan almış olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 50 (elli) puan almış olmak, 

D) Fen Bilimleri Alanı (Mühendislik, Ziraat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Fen ile ilgili bölümleri) 

1) Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen ve adayın doçentlik unvanını almaya hak kazandığı doçentlik başvuru dönemine ait temel alanları ile ilgili asgari başvuru koşullarını (Lisansüstü tezlerden yayın yapmak şartı hariç) bir kez daha sağlamış olmak. 

2) Ayrıca doçentlik unvanını almaya hak kazandığı tarihten sonra aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a) Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 10 (on) puan almış olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 50 (elli) puan almış olmak. 

E) Güzel Sanatlar, Müzik, Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanları (Güzel Sanatlar Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Eğitim Fakültesinin ilgili bölümleri) 

1) Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen ve adayın doçentlik unvanını almaya hak kazandığı doçentlik başvuru dönemine ait temel alanları ile ilgili asgari başvuru koşullarını (Lisansüstü tezlerden yayın yapmak şartı hariç) bir kez daha sağlamış olmak. 

2) Ayrıca doçentlik unvanını almaya hak kazandığı tarihten sonra aşağıdaki a ve b şartlarını sağlamış olmak; 

a)  Mimarlık Alanı; Ek-1’de yer alan, A5 kapsamındaki faaliyetlerden en az 10 (on) puan almış olmak. 

 Güzel Sanatlar - Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 1(bir) makalesi olmak. 

- Uygulamalı Alanlar; Ek-1’de yer alan A16-29 numaralı faaliyetlerden en az en az 60 (altmış) puan almak. 

 Müzik - Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 1 (bir) makalesi olmak. 

- Yorumculuk Alanı; Ek-1’de yer alan A30-33 numaralı faaliyetlerden en az 60 (altmış) puan almak. 

- Kompozisyon Alanı; Ek-1’de yer alan A33 numaralı faaliyetlerden en az 60 (altmış) puan almak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden genel toplamda en az 50 (elli) puan almış olmak 

Doktor Öğretim Üyesi Görev Süresinin Uzatılması
MADDE 11 –
A) Tüm Birimler İçin Ortak Kriterler 

1) Üniversitemizde görev yapmakta olan doktor öğretim üyelerinin görev sürelerinin uzatılması işlemlerinde yabancı dil puanı ve kadro ilanı koşulları aranmaz. 

2) Adayların puan incelemeleri Doktor Öğretim Üyesi Başvuru İnceleme Komisyonu tarafından yapılır. Doktor öğretim üyeliği görev süresi sona eren aday, doktor öğretim üyeliğine bir önceki atanma dosyasında yer alan ve daha sonraki atama dönemlerinde yapmış olduğu yayın ve faaliyetleri liste halinde ayrı ayrı sunmak zorundadır. 

3) Şartları sağlayan doktor öğretim üyeleri Rektör tarafından en az 1 (bir) en çok 4 (dört) yıl süre ile yeniden atanırlar. 

4) Şartları sağlamayan doktor öğretim üyelerine ilgili şartları sağlaması için bir defaya mahsus olmak üzere 1 (bir) yıl süre tanınır. 

B) Sağlık Bilimleri Alanı (Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner, Eczacılık, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin, Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Sağlıkla ilgili bölümleri) 

1) SCI, SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde, bir önceki atama tarihinden sonra yayımlanmış olmak koşuluyla, en az 1 (bir) makale ya da ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 2 (iki) makale yayını yapmış olmak. 

2) Ayrıca bir önceki atama tarihinden sonra aşağıdaki (a, b) şartlardan en az birini sağlamış olmak, 

a) BAP araştırma projeleri veya üniversite dışındaki kurum/kuruluşlar ile yapılan ve başarı ile tamamlanan veya devam eden en az 1 (bir) araştırma projesinde yürütücü veya araştırmacı olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 20 (yirmi) puan almış olmak. 

C) Sosyal Bilimler Alanı (İlahiyat, Filoloji, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler İle Eğitim Bilimleri, Öğretmen Yetiştirme ve Hukuk Temel Alanları) 

1) SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI, ERIC veya TR dizinli (ULAKBİM) kapsamındaki dergilerde, bir önceki atama tarihinden sonra yayımlanmış olmak koşuluyla, en az bir (1) makale ya da ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 2 (iki) makalesi bulunmak. 

2) Ayrıca bir önceki atama tarihinden sonra aşağıdaki (a, b) şartlardan en az birini sağlamış olmak; 

a) BAP araştırma projeleri veya üniversite dışındaki kurum/kuruluşlar ile yapılan ve başarı ile tamamlanmış veya devam eden en az 1 (bir) araştırma projesinde yürütücü veya araştırmacı olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 20 (yirmi) puan almış olmak. 

D) Fen Bilimleri Alanı (Mühendislik, Ziraat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin Yüksekokulların/Meslek Yüksekokullarının Fen ile ilgili bölümleri) 

1) SCI, SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde, bir önceki atama tarihinden sonra yayımlanmış olmak koşuluyla, en az 1 (bir) makale ya da ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 2 (iki) makale yayını yapmış olmak. 

2) Ayrıca bir önceki atama tarihinden sonra aşağıdaki (a, b, c) şartlardan en az birini sağlamış olmak; 

a) BAP araştırma projeleri veya üniversite dışındaki kurum/kuruluşlar ile yapılan ve başarı ile tamamlanmış veya devam eden en az 1 (bir) araştırma projesinde yürütücü veya araştırmacı olmak. 

b) Ek-1’de yer alan A4 kapsamındaki faaliyetlerden en az 5 (beş) puan almış olmak. 

c) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 20 (yirmi) puan almış olmak. 

E) Güzel Sanatlar, Müzik, Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanları (Güzel Sanatlar Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Eğitim Fakültesinin ilgili bölümleri) 

1) Mimarlık Alanı; SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI veya alan indeksleri veya TR dizinli (ULAKBİM) kapsamındaki dergilerde, bir önceki atanma tarihinden sonra yayımlanmış olmak koşuluyla, en az bir (1) makale ya da ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az 2 (iki) makalesi bulunmak. Ayrıca bir önceki atanma tarihinden sonra aşağıdaki (a, b) şartlardan en az birini sağlamış olmak; 

a) BAP araştırma projeleri veya üniversite dışındaki kurum/kuruluşlar ile yapılan ve başarı ile tamamlanmış veya devam eden en az 1 (bir) araştırma projesinde yürütücü veya araştırmacı olmak. 

b) Ek-1’de yer alan faaliyetlerden toplamda en az 20 (yirmi) puan almış olmak. 

2) Güzel Sanatlar 

- Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası dergilerde, bir önceki atanma tarihinden sonra yayımlanmış olmak koşuluyla, en az 1 (bir) makalesi bulunmak veya Ek-1’de yer alan faaliyetlerdenen az 20 (yirmi) puan almak. 

- Uygulamalı Alanlar; Ek-1’de yer alan A16-29 numaralı faaliyetlerden en az 20 (yirmi) puan almak. 

3) Müzik 

- Kuramsal Alanlar; Ulusal veya uluslararası dergilerde en az 1 (bir) makalesi bulunmak veya Ek1’de yer alan faaliyetlerden en az 20 (yirmi) puan almak. 

- Yorumculuk Alanı; Ek-1’de yer alan A30-33 numaralı faaliyetlerden en az 20 (yirmi) puan almak. 

- Kompozisyon Alanı; Ek-1’de yer alan A33 numaralı faaliyetlerden en az 20 (yirmi) puan almak.

BÖLÜM 5
Yürürlükten Kaldırılan Yönerge, Yürürlük, Yürütme

Yönergede hüküm bulunmayan haller
MADDE 12 –
(1) Bu yönergede hükmü bulunmayan hallerde mevcut yasa, yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Yönergenin uygulanması ile ilgili olarak ortaya çıkacak uyuşmazlıklar Senato kararıyla çözülür.

Yürürlükten Kaldırılan Yönerge
MADDE 13 –
(1) 23/05/2018 tarihli Senatoda kabul edilen Harran Üniversitesi Akademik Yükseltilme ve Atanma Kriterleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
MADDE 14 –
(1) Bu Yönerge, Senatoda kabul edilip Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylandıktan sonra 01.01.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 15 –
(1) Bu Yönerge hükümlerini, Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.

EK-1

AKADEMIK KADROLARA YÜKSELTILME VE ATAMALARDA ESAS ALINACAK

PUANLAMA VE DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ