BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
Bu Yönergenin amacı, Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin kamu kurumları, özel kurumlar, ulusal, uluslararası kuruluşlar ve kişilerin ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştireceği eğitim programları, proje, sınav ve eğitim ile ilgili faaliyetlere dair usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam
MADDE 2 –
Bu Yönerge Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin kamu kurumları, özel kurumlar, ulusal, uluslararası kuruluşlar ve kişilerin ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştireceği eğitim programları, proje, sınav ve eğitim ile ilgili faaliyetlere dair usul ve esasları kapsar

Dayanak
MADDE 3 –
Bu yönerge 28.10.2023 tarih ve 32353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAYEM) Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 –
Bu Yönergede geçen; 

Üniversite: Harran Üniversitesini, 

Senato: Harran Üniversitesi Senatosunu, 

Rektör: Harran Üniversitesi Rektörünü, 

HAYEM: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini, 

Müdür : Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü

Yönetim Kurulu: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,

Eğitim Programı: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde, önlisans, lisans ve lisansüstü programları hariç, mevzuatlara ve kalite standartlarına uygun olarak yürütülen uzaktan, çevrim içi ve yüz yüze her türlü eğitim, anketler, eğitsel etkinlik, proje çalışması ve sınav faaliyetini, 

Eğitim Koordinatörü: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde eğitim faaliyetlerinin koordinasyonu için görevlendirilen kişiyi, 

Eğitici: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde düzenlenmek üzere bir eğitim programındaki eğitimi veren kişiyi, 

Kursiyer / Katılımcı: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde bir eğitim programına katılmak üzere belirlenen kayıt koşullarını yerine getirerek kayıt hakkı kazanan kişiyi, 

Sertifika: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki bir eğitim programını devam ve başarı koşullarını yetirmek suretiyle bitiren kursiyerlere veya Merkez tarafından düzenlenen bir sınav faaliyeti sonucunda verilmesi Merkez tarafından uygun görülen belgeyi, 

Katılım Belgesi: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde açılan bir eğitim programının gerektirdiği şekilde, Yönetim Kurulu tarafından eğitimin niteliği gereği kayıt ve devam koşullarını yerine getirmek suretiyle katılanlara verilmesi gerekli görülen belgeyi, 

Başarı Belgesi: Harran Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen bir eğitim programına katılanlardan, önceden belirlenen katılım ve başarı koşullarını yerine getirenlere Yönetim Kurulu tarafından eğitimin niteliği gereği verilmesi gerekli görülen belgeyi, ifade eder.

BÖLÜM 2
EĞİTİM PROGRAMINA İLİŞKİN ESASLAR

Eğitim Programlarının Önerilmesi ve Açılması
MADDE 5 –
(1) HAYEM, hem kendi bünyesinde hem de üniversite dışından kurumsal veya bireysel teklif ve başvuruları esas alarak işbirliği çerçevesinde çeşitli türden ücretli kurs, eğitim, anket, proje ve sınav faaliyetlerininin açılması, uygulanması ve yürütülmesini sağlar.

(2) HAYEM ve üniversite dışından talep edilen eğitim programları şu şekilde gerçekleştirilir:

(a) Eğitim programı, ilgili kişi veya kurum tarafından eğitim içeriğinin yazılı olarak detaylandırıldığı yazılı bir dosya halinde HAYEM’e teklif edilir.

(b) Teklifte eğitim faaliyetinin adı, amacı, içeriği, süresi, hedef kitlesi, başvuru ve kabul koşulları, ders programı, eğiticilerin isimleri ve nitelikleri, mekan bilgileri, ücret bilgileri, değerlendirme ölçütleri, faaliyet sonunda verilecek belgeler, iletişim adresleri, vb. hususlar detaylı ve açık bir şekilde belirtilir.

(c) Söz konusu eğitim, proje veya sınav faaliyeti görevli, katkıda bulunacak personel ve faaliyetin düzenleneceği mekan açısından resmî bir izne tabi olmayı gerekli kılıyorsa, gerekli izinlerin yazılı olarak alındığının dair belgeler başvuru dosyasına eklenir.

(ç) HAYEM Müdürü, yazılı olarak talep edilen faaliyeti nitelik ve uygulanabilirlik kriterleri açısından inceler. Uygun görülen program ve faaliyeti HAYEM Yönetim Kurulunun onayına sunar.

(d) Yönetim Kurulu; teklif edilen program / faaliyeti gerekli değerlendirmelerden sonra onaylayabilir veya reddedebilir.

(3) HAYEM Yönetim Kurulu, faaliyet alanında bulunması şartıyla ulusal ve uluslararası kamu ve özel kurumlarla işbirliği içinde veya tek başına, yürütülecek toplum hizmeti çevçevesindeki eğitim, proje, kurs ve sınav faaliyetlerini planlayabilir. Bu durumda gerekli izinler, yazışmalar ve görevlendirmeler HAYEM tarafında yapılır. Bu çerçevede;

(a) Eğitim programlarında görev olacak eğitici, yardımcı ve yürütücü personel, üniversite içinden veya dışından seçilebilir. Üniversite personeli olmayan eğiticilerin görev alması Müdürün uygun görmesi ve Yönetim Kurulunun onayı ile gerçekleşir.

(b) Karar verilen eğitim programının gerekli başvuru, kontenjan ve kesin kayıt sayıları sağlamamadığı takdirde program açılmaz. Program veya faaliyetin uygulanamadığı durumlarda katılımcı ücretleri iade edilir.

(4) Eğitim programının uygulanması için ihtiyaç duyulan fizikî ortam, yapılan protokol ve programın niteliğine göre HAYEM tarafından hazırlanır.

(5) Eğitim programlarına başvurular ve teklifler, şahsen veya HAYEM’in belirleyeceği çevrim içi araçlar ve iletişim kanalları ile yapılabilir.

Eğitim Programlarının ve Faaliyetlerin İşleyişi
MADDE 6 –
(1) HAYEM, eğitim programının koordinasyonun sağlamak üzere üniversite içinden veya dışından bir Eğitim Koordinatörü görevlendirilebilir. Eğitim Koordinatörü, eğitim talebininin üniversite dışından gerçekleştirlmesi durumda, teklif veya başvuru sahibi ile işbirliği içinde program boyunca hareket eder. 

(2) Eğitim programlarına ait başvuru, kayıt, kabul işlemleri ve işleyiş takvimi HAYEM tarafından kurumun web adresi vasıtasıyla duyurulur. 

(3) Bir katılımcı / kursiyerler eğitim prgramı için ilan edilen koşulları zamanında yerine getirmekle yükümlüdür. Belirlenen şartları taşımadığı tespit edilen kursiyerin eğitim programı ile ilişiği kesilir, başvurusu geçersiz sayılır. 

(4) Katılımcılar / kursiyerler ve eğitim programına dışarıdan katılan görevliler HAYEM’in bağlı olduğu mevzuatların gerektirdiği kurallara uymak zorunda olup program çerçevesinde kendilerine tanınan haklardan yararlanır. Üniversitenin personelleri ve önlisans, lisans, lisansüstü öğrencilerinin haklarından yararlanamazlar. 

(5) Eğitim programlarında, eğitimin gerektirdiği özel koşullar hariç olmak üzere, devam zorunluluğu bulunmaktadır. Katılımcılar %20 oranında devamsızlık hakkına sahiptirler. Devam koşullarını yerine getirmeyen katılımcılar, başarısız sayılır. Eğitim faaliyeti/programına katılanların devam çizelgeleri ve uygulama evrakları HAYEM Eğitim koordinatörüne teslim edilir. 

(6) Uzun süreli hastalık, kaza gibi önemli etkiler bırakan beklenmedik durumlar nedeniyle devam sınırının aşılması durumunda, katılımcının program ile ilgili durumu HAYEM Yönetim Kurulu tarafından alınacak karara göre değerlendirilir. 

(7) HAYEM eğitim programları, kurs, sınav vb. eğitimlerin yüz yüze, çevrim içi, uzaktan veya hem yüz yüze hem de çevrim içi yapılmasına karar verebilir. 

(8) Eğitim programlarında önceden esasları ve ölçütleri belirlenmek süretiyle yapılacak ölçme ve değerlendirme uygulaması, programın niteliğine belirlenir. Buna göre sınav, ara sınav, uygulama, staj, proje çalışmaları, bitirme ödevleri gibi çeşitli araçların hangileriyle ölçme ve değerlendirme yapılacağı, değerlendirme ve başarı ölçütleri önceden belirlenir ve kursiyerlere duyurulur. (8) HAYEM verilen eğitimlerin niteliklerine yönelik iyileştirmeleri gerçekleştirmek ve standartları geliştirmek için yıl boyunca veya eğitim programları öncesinde, esnasında, sonrasında anket, araştırma, görüşme, ziyaret gibi geliştirici faaliyetleri gerçekleştirir.

Eğiticiler ve Görevli Personeller
MADDE 7 –
(1) HAYEM bünyesinde yürütülen eğitim faaliyetleri, HAYEM personelleri tarafından koordine edilir. 

(2) Eğitim faaliyetlerinde eğitici olarak görevlendirilecek personeller, üniversite içinden veya dışından olabilir. Faaliyetin içeriğinin gerektirdiği becerileri ve yeterlilikleri karşılayanlar, faaliyet saatleri, süresi ve programın gerektirdiği mekanlarda eğitici ve görevli olarak yer alabilir

Değerlendirme Esasları ve Belgelendirmeler
MADDE 8 –
(1) HAYEM Sertifika, Katılım Belgesi veya Başarı Belgesi düzenleyebilir. HAYEM bünyesinde sınav harici bir eğitim faaliyeti söz konusu olduğunda, gerekli görülen ölçme/değerlendirme uygulamaları sonucunda adaylara Sertifika verilir. Programın niteliklerine göre sadece Katılım Belgesi ya da Başarı Belgesi de düzenlenebilir. Belgeler basılı olarak ya da elektronik olarak düzenlenebilir, adaylara elden veya elektronik olarak gönderilebilir. Kaybedilen belgelerin yeniden verilmesi için Yönetim Kurulunun belirleyeceği ücretler esas alınır. 

(2) Katılımcıların Sorumlulukları Katılımcılar kayıt yaptırdıkları Eğitim Programlarının tüm genel ve özel koşullarını kabul etmiş sayılırlar. İlişik Kesme: Aşağıdaki hallerde katılımcının Eğitim Programı ile ilişiği Yönetim Kurulu kararıyla kesilir. 

a) Ücretli Programlarda kayıt ücretinin (taksitlerin) ödenmemesi, 

b) Başarı değerlendirilmesi için yapılacak sınavlarda kopya çekme ve çekmeye teşebbüste bulunulması, 

c) Programın işleyişini bozacak fiil ve harekette bulunulması, 

ç) Devam zorunluluğunun yerine getirilmemesi, 

d) Program süresince yüz kızartıcı bir suçtan mahkûm olması. 

(3) Belgelerde HAYEM Müdürünün imzası bulunur. Belgelerde yer alacak diğer bilgiler için, programın niteliğine göre program yürütücüleri ve HAYEM Yönetim Kurulu karar alır.

(4) Sınav veya uygulama sonuçlarına yönelik itirazlar, sonuçların açıklamasında itibaren beş 

(5) İş günü içerinde HAYEM’e yapılabilir. Katılımcı kendi notlarında maddi hata yapılıp yapılmadığı gerekçesiyle incelenme isteyebilir. İtiraz, ilgili görevlilerin görüşü ve cevabı doğrultusunda karar bağlanır ve HAYEM tarafından katılımcıya duyurulur. 

(5) HAYEM Yönetim Kurulu, bünyesinde konusu sınav olan eğitim faaliyetlerini yüz yüze, çevrim içi ve dijital araçlara teknoloji destekli olarak yapılmasına karar verebilir. 

(6) Konusu sınav olan eğitim faaliyetini oluşturan (başvuru-katılım-belge ücretleri, ölçme ve değerlendirme araçları, zaman, içerik, yer, personel görevlendirmesi ve başarı ölçütleri vb.) unsurlar önceden belirlenir ve ilgililere duyrulur. 

(7) Katılımcıların Sorumlulukları: Katılımcılar kayıt yaptırdıkları eğitim programlarının tüm genel ve özel koşullarını kabul etmiş sayılırlar.

Ücretler
MADDE 9 –
(1) HAYEM bünyesinde düzenlenen eğitim programları ücretlidir. Programın ücreti, ödeme biçimleri; programın niteliği, eğitim yürütücülerinin telifleri ile Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek onaylanır ve ilgililere duyurulur. 

(2) HAYEM’e ödenecek eğitim ücretleri, sadece HAYEM’in internet sayfasında ilan ettiği kurumsal banka hesabına yatırılır. Bunun dışındaki ödeme şekilleri kabul edilmemektedir. Adaylar, eğitim ücretlerini yatırdıklarına dair banka dekontunu eğitim sorumluları ve HAYEM’e ulaştırmak zorundadır. 

(3) Eğitim programlarında istenen katılım, devam, disiplin ve başarı koşullarını yerine getirmeyen veya herhangi bir nedenle programdan ayrılan kişilere ücret iadesi yapılmamaktadır. Ancak mücbir sebeplerin oluşması halinde kişilere ücret ödemesi yapılabilir

ÇEŞİTLİ VE SON HÜKÜMLER
MADDE 10 –
(1) Merkezin muhasebe usulü ve diğer malî hususlarda “2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” usul ve esasları uygulanır. 

(2) Bu yönerge Harran Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer. 

(3) Bu yönergedeki hükümleri Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.