Tezsiz Yüksek Lisans Yönergesi

BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
Bu Yönergenin amacı, Harran Üniversitesi birimlerimde yürütülecek Tezsiz Yüksek Lisans öğretiminin usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 –
Bu Yönerge, Harran Üniversitesi Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinde yürütülecek Tezsiz Yüksek Lisans programı ile ilgili eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak
MADDE 3 –
Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 27. maddesi ile Harran Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri ve Yükseköğretim kurumlarında yürütülen tezsiz yüksek lisans programları uygulama esas ve usullerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 –
Bu Yönergede geçen; 

a) ALES : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce yapılan akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavını, 

b) Anabilim/bilim Dalı : İlgili Enstitüde eğitim programı bulunan anabilim/bilim dalını, 

c)Anabilim/bilim dalı Akademik Kurulu: Tezsiz yüksek lisans programın yürütüldüğü anabilim/bilim dalında fiilen görev yapan öğretim üyelerinin tamamını, 

ç) Danışman :Öğrenciye akademik çalışmalarda rehberlik yapmak üzere görevlendirilen öğretim elemanını, 

d) Enstitü :Harran Üniversitesi, Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri Enstitülerini, 

e) Enstitü Kurulu : Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri Kurullarını, 

f) Enstitü Yönetim Kurulu:Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri Yönetim Kurullarını, 

g) Müdür : Harran Üniversitesi Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri Müdürlerini, 

h) Öğrenci : Tezsiz yüksek lisans eğitim-öğretimi için kayıt yaptırmış öğrenciyi, 

i) Program : Anabilim/bilim dallarında yürütülen Tezsiz Yüksek Lisans eğitim-öğretimini, 

j) Senato : Harran Üniversitesi Senatosunu, 

k) Rektör : Harran Üniversitesi Rektörünü, 

l) Üniversite : Harran Üniversitesini, 

m)YDS : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme merkezi tarafında yapılan Yabancı Dil sınavını, 

n) YÖK : Yükseköğretim Kurulunu ifade eder.

BÖLÜM 2
Eğitim-Öğretim Dönemleri, Tezsiz Yüksek Lisans Programına Başvuru ve Kabule İlişkin Esaslar

Eğitim-öğretim dönemleri
MADDE 5 –
Eğitim-öğretim programı yarıyıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretime başlama ve bitirme tarihleri akademik takvimle belirlenir.

Öğrenci Kabulü
MADDE 6 –
Tezsiz Yüksek Lisans programına alınacak öğrenci sayıları, başvuru koşulları ve diğer hususlar ilgili anabilim dalının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

Adaylarda aranan koşullar
MADDE 7 –
(1) Tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve ilgili bilim alanında yapılacak yazılı sınavından başarılı olmaları gerekir. 

(2) İlgili anabilim dalı akademik kurulunun önerisi ve Enstitü yönetim kurulu kararı ile Tezsiz yüksek lisans programlarına yalnızca transkript ortalaması ile de öğrenci alınabilir. 

(3) ALES ve/veya YDS’den belirli bir puana sahip olma şartının aranıp aranmayacağı ilgili anabilim dalının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunda kararlaştırılır

Değerlendirme
MADDE 8 –
(1) Diploma puanı (Transkript) ve yazılı bilim sınavından aldıkları puana göre adayların sıralaması yapılır ve bu sıralamaya göre kontenjan miktarı kadar adaya kayıt hakkı verilir. 

(2)Yalnızca transkript ortalamasına göre öğrenci alınmasına karar verilmesi durumunda, transkript ortalamasına göre sıralama yapılır ve bu sıralamaya göre kontenjan miktarı kadar adaya kayıt hakkı verilir. 

(3) ALES ve/veya YDS’den de belirli bir puan şartı arandığı durumlarda, değerlendirme ve sıralamanın nasıl yapılacağı ilgili anabilim dalının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunda kararlaştırılır ve ilgili ilanda belirtilir. 

(4) Asil ve yedek adayların belirlenmesi ile ilgili detaylar ilanda belirtilir.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü
MADDE 9 –
(1) Başka yükseköğretim kurumlarının tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olup, en az bir yarıyılı başarı ile tamamlamış bir öğrenci, anabilim dalının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile ilgili aynı alandaki anabilim/bilim dalına yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. 

(2) Geçiş talebinde bulunan öğrencinin, ilk dönemde almış olduğu tüm dersleri, her birinden en az 70 (puan) alarak başarmış olması gerekir. 

(3) İlk dönem ile dönem projesinin hazırlanması aşamasında geçiş yapılamaz.

Özel Öğrenci Kabulü
MADDE 10 –
-Özel öğrenci kabulü ile ilgili esaslar şunlardır; 

(1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyen ve bir lisans diplomasına sahip olan bir öğrenci, halen yürütülmekte olan tezsiz yüksek lisans programına, ilgili anabilim dalının görüşü ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile devam edebilir. 

(2) Özel öğrenci statüsünde devam edebilecek öğrenci sayısı, son dönem kayıt yaptıran öğrenci sayısının 1/10’ni aşamaz. 

(3) Bu maddeden yararlanarak kayıt yaptıran öğrenci, toplam derslerin en fazla %50’sini alabilir.Enstitü yönetim kurulunca belirlenen katkı payını ödemedikçe, öğrencilerin derslere kayıtları yapılmaz. 

(4) Özel öğrencilikten faydalananlar, öğrenci hakkından yararlandırılmazlar. 

(5) Özel öğrencilik süresi iki yarıyıl ile sınırlıdır. 

(6) Özel öğrenci statüsünde dersleri aldıktan en geç iki yıl sonra aynı anabilim/bilim dalında tezsiz yüksek lisans programını kazanan öğrenci, özel öğrencilik sırasında aldığı derslerden anabilim/bilim dalının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile muaf tutulabilir

BÖLÜM 3
Yüksek Lisans Programının Yürütülmesi

Kredi
MADDE 11 –
(1) (Değişik:Senato-21/03/2024-2024/05/14) Bu program toplam otuz krediden (60 AKTS) az olmamak koşuluyla en az on ders ve dönem projesinden (0 AKTS) oluşur. Dönem projesi (uygulama),başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

(2) Dönem projelerinde, sher bir öğretim elamanına öğrenci sayısına bakılmaksızın en fazla 2 kredi (saat) ödeme yapılır.

Süre
MADDE 12 –
(1) Programın normal tamamlama süresi üç yarıyıl olup en fazla altı yarıyılda tamamlanır. Derslerinin tümünü başarıyla geçmiş öğrenciler, yaz döneminde kayıt yaptırarak dönem projelerini hazırlayabilirler.

(2) Programın normal tamamlama süresi sonunda öğrenimini tamamlayamayan öğrenci, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir

Danışman Atanması
MADDE 13 –
(1) Tezsiz yüksek lisans programında, ilgili anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için, ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesini ilk kaydın yapıldığı tarihten itibaren en geç üç hafta içerisinde enstitüye teklif eder. Danışman atanması enstitü yönetim kurulu ile kesinleşir. Danışman atanıncaya kadar öğrencinin danışmanlığını ilgili anabilim dalı başkanı yürütür. 

(2) Her bir danışmanın alabileceği azami öğrenci sayısı ile ödenecek azami danışmanlık ücreti enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir.

Dönem projesi
MADDE 14 –
(1) Dönem projesine yaz dönemi dahil, dönem yarıyıl başlarında kayıt yapılır. Dönem projesi, tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanır. Proje, biri danışman olmak üzere anabilim dalı başkanlığınca görevlendirilecek üç öğretim üyesi tarafından incelenerek başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Başarılı bulunan dönem projesinin ciltlenmiş bir nüshası ve elektronik (CD) ortamda enstitüye sunulur.

Yeterlik sınavı
MADDE 15 –
(1)Yeterlik sınavının yapılıp yapılamamasına ilgili anabilim dalı akademik kurulunun önerisi üzerine, enstitü yönetim kurulu karar verir. 

(2) Yeterlik sınavı yapılmasına karar verilmesi durumunda aşağıdaki esaslar uygulanır; 

a)Derslerini ve dönem projesini başarı ile tamamlayan öğrenci yeterlik sınavına alınır. 

b)Yeterlik sınavı için, anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile biri öğrencinin danışmanı olmak üzere üç veya beş asıl ve iki yedek jüri kurulur. Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci üç ay içinde yeniden sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrenci, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimine devam etmek için kayıt yaptırabilir

Yüksek lisans diploması
MADDE 16 –
(1)Kredili derslerini ve dönem projesini tez yazım kılavuzuna uygun şekilde hazırlayan öğrenciye Tezsiz Yüksek Lisans Diploması verilir. Dönem projelerinin tez yazım kılavuzuna uygunluğu enstitü tarafından şeklen incelenir. Şeklen uygun bulunmayanlar, gerekli değişiklikler yapılmak üzere iade edilir. 

(2) Yüksek lisans diploması üzerinde; öğrencinin izlemiş olduğu ilgili anabilim dalındaki programın onaylanmış adı, mezuniyet tarihi ve diploma numarası bulunur. Diplomalar, Rektör ve Enstitü Müdürünün imzalarını taşır. 

(3)Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına ilgili anabilim dalı akademik kurulu kararı ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile belirlenen kontenjan dahilinde enstitü yönetim kurulunca belirlenecek ilkeler temelinde geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir, eksik krediler tamamlattırılır

BÖLÜM 4
İkinci Öğretimde Tezsiz Yüksek Lisans

MADDE 17 – (1) Harran Üniversitesini Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri enstitüleri bünyesinde ikinci öğretim kapsamında tezsiz yüksek lisans eğitim programları açılabilir. Bu yönergede yer alan hükümler kıyasen uygulanır.

(2) Bu program kapsamında yürütülecek eğitim, normal eğitim süresinden (saat 17.00) sonra ve hafta sonları yürütülür.

(3) Bu program kapsamında açılacak dersler ve kredileri ilgili anabilim dalının teklifi üzerine ilgili enstitü kurulunda belirlenir.

(4) İkinci öğretim kapsamında yürütülecek tezsiz yüksek lisans eğitim programlarının ücretleri, Yükseköğretim Kurumlarında yürütülen tezsiz yüksek lisans programları uygulama esas ve usullerinde yer alan hükümler dikkate alınarak anabilim/bilim dalının önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulunda kararlaştırılır ve ilanda belirtilir.

(5) (Değişik: Senato - 21.03.2024-2024/05/14) İkinci öğretim programı kapsamında öğrencinin, devamsızlık veya başarısızlık nedeniyle dersi yeniden alması durumunda (ders tekrarı) AKTS başına ücret alınır. 1 AKTS başına düşen ücret, öğrenim ücretinin 60 AKTS'ye bölünmesiyle hesaplanır.

(6) İkinci öğretim kapsamında tezsiz yüksek lisans eğitim programları ile ilgili Mali haklar ve mali ödemeler ile ilgili bu yönergede yer almayan hükümlerde, Yükseköğretim Kurumlarında yürütülen tezsiz yüksek lisans programları uygulama esas ve usullerinde yer alan hükümler uygulanır.

BÖLÜM 5
Çeşitli ve Son Hükümler

Yönergede hüküm bulunmayan haller
MADDE 18 –
(1)Kayıt yenileme, kayıt dondurma, dersler ve kredi değerleri, sınavlar ve değerlendirme, başarı notunun hesaplanması, disiplin gibi bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde Harran Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararları uygulanır.

Yürürlük
MADDE 19 –
(1) Bu Yönerge, senatoda kabul edildikten sonra 2014-2015 öğretim yılı birinci yarıyıl başında yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 20 –
(1) Bu Yönerge hükümlerini Harran Üniversitesi Rektörü yürütür