Mazeret Sınavı Yönergesi

BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam
MADDE 1 –
(1) Bu Yönerge, Harran Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yapılacak olan mazeret sınavlarına ilişkin usul ve esasları düzenler.

Dayanak
MADDE 2 –
(1) Bu Yönerge 5 Eylül 2019 tarih ve 30879 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Harran Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 20 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 3 –
(1) Bu Yönergede geçen; 

a) Birim: Harran Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu, 

b) Birim Yönetim Kurulu: Harran Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte yönetim kurulunu; konservatuvarlarda konservatuvar yönetim kurulunu, yüksekokullar ve meslek yüksekokullarında ilgili yönetim kurulunu, 

c) Rektör: Harran Üniversitesi Rektörünü, 

d) Senato: Harran Üniversitesi Senatosunu, 

e) Üniversite: Harran Üniversitesini, 

ifade eder.

BÖLÜM 2
Mazeret Hallerine İlişkin Hükümler

Hastalık Hali
MADDE 4 –
(1) Öğrencinin ameliyat geçirmesi veya en az 3 (üç) günlük sağlık raporu almasını gerektirecek bir sağlık sorununun olması halinde bu durumunun bir raporla belgelenmesi, 

(2) Alınacak sağlık raporunun Devlet Hastanelerinden veya Üniversitelere bağlı araştırma hastanelerinden alınması, 

(3) Alınacak sağlık raporunun mazeretin bitiminden itibaren en geç 3 (üç) iş günü içinde ilgili Bölüm/Dekanlık/Müdürlüğe sunulması gerekir.

Öğrencinin Yakınlarının Vefatı
MADDE 5 –
(1) Öğrencinin üçüncü dereceye kadar bir yakınının sınav tarihine yakın bir zamanda (en fazla 7 takvim günü) vefatı durumunda, vefat belgesinin, sınav tarihinden itibaren en geç 3 (üç) iş günü içinde ilgili Bölüm/Dekanlık/Müdürlüğe sunulması gerekir.

Trafik Kazası ve Beklenilmeyen Haller
MADDE 6 –
(1) Sınava gelmek üzere yola çıkmış bir öğrenci, sınava yetişmesini engelleyecek bir trafik kazasına uğramışsa, trafik şubesinden alacağı kaza zaptını ibraz etmesi, 

(2) Öğrencinin ikamet ettiği binada sınav arifesi veya sınav günü, sınava girmesini engelleyecek nitelikte bir olayın (yangın, sel, deprem, çökme, yıkım vb.) vukuu bulması, bu sebeple konutun hasar görmesi veya yıkılması halinde, resmi makamlardan alacağı belgeyi ibraz etmesi, 

(3) Yukarıda sayılan belgelerin sınav tarihinden itibaren en geç 3 (üç) iş günü içinde ilgili Bölüm/Dekanlık/Müdürlüğe sunulması gerekir.

Gözaltı ve Tutukluluk Hali
MADDE 7 –
(1) Öğrenci herhangi bir nedenle karakola götürülmüş ve bundan dolayı sınava girememişse, ilgili karakol amirinden alacağı belgeyi ibraz etmesi,

(2) Öğrenci gözaltına alınmışsa, ilgili savcılıktan alacağı belgeyi ibraz etmesi,

(3) Öğrenci tutuklanmış ise tutuklama kararının bir suretinin ibrazı, (4) Yukarıda sayılan belgelerin sınav tarihinden itibaren en geç 7 (yedi) takvim günü içinde ilgili Bölüm/Dekanlık/Müdürlüğe sunulması gerekir.

Üniversite ve Diğer Resmî Kurumlarca Görevlendirme Hali
MADDE 8 –
(1) Öğrenci ulusal veya uluslararası yarışma, sportif faaliyet vb. nedenle üniversite veya diğer resmî kurumlarca yapılan görevlendirme nedeni ile sınava girememişse, görev bitim tarihinden itibaren en geç 3 (üç) iş günü içinde görevlendirme belgesinin Bölüm/Dekanlık/Müdürlüğe sunulması gerekir.

BÖLÜM 3
Mazeretin Bildirilmesi, Kabulü ve Sınavın Uygulanması

MADDE 9 – (1) Bu yönergede sayılan mazeretlerden biri nedeni ile sınava giremeyen öğrenci, mazeret sınavına girmek istediği ders veya dersleri belirten dilekçeyi, gerekli belgeyi de ekleyerek, Bölüm/Dekanlığa/Müdürlüğe iletir. Mazeretin kabul yetkisi ilgili Yönetim Kurulu’ndadır. Mazereti kabul edilmeyen öğrenci o dersin sınavına girmemiş sayılır.

(2) Öğrenciler, ilgili kurullarca kabul edilen sağlık raporlarının kapsadığı süreler içinde sınavlara giremezler.

(3) Mazeret sınavları ilgili birim yönetim kurulu tarafından belirlenen tarihlerde yapılır.

(4) Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları dışındaki sınavlarda (kısa süreli sınavlar, muafiyet sınavları ve bütünleme sınavları) mazeret sınavı uygulanmaz. (19.01.2022 tarihli ve 2022/02/03 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir)

BÖLÜM 4
Çeşitli ve Son Hükümler Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 10 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Harran Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile ilgili birim yönetim kurulu kararları uygulanır. 

(2) Bu yönerge hükümleri Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinde uygulanmaz, Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerindeki Mazeret Sınavları ile ilgili hususlar ilgili birim yönetim kurulları tarafından belirlenir.

Yürürlük
MADDE 11 –
Bu Yönerge, Harran Üniversitesi Senatosunun kabulü tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 12 –
(1) Bu Yönerge hükümlerini Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.