BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
Bu Yönerge’nin amacı, Harran Üniversitesi’nde yürütülen lisansüstü programlara yabancı uyruklu lisanüstü öğrenci adaylarının başvuru, kabul, kayıt ve mali hükümlerle ilgili esaslarını düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 –
Bu Yönerge, Harran Üniversitesi’nde yürütülen lisansüstü programlara yabancı uyruklu öğrencilerin alımına ilişkin başvuru, kabul, kayıt ve mali hükümlerle ilgili işlemlerini kapsar.

Dayanak
MADDE 3 –
Bu Yönerge; 

a) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14 ve 65’inci maddesi, 

b) Harran Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 52. Maddesi 2. Fıkrası, 

c) Yükseköğretim Genel Kurulunun 04.07.2019 tarihli kararına, 

d) Yükseköğretim Genel Kurulunun 15.05.2019 tarihli Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslarına. dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve Kısaltmalar
MADDE 4 –
Bu Yönerge’de geçen; 

1. HRÜ : Harran Üniversitesini, 

2. Rektör : Harran Üniversitesi Rektörünü, 

3. Senato : Harran Üniversitesi Senatosunu, 

4. Enstitü : Harran Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Enstitüleri, 

5. EYK : Enstitü Yönetim Kurulunu, 

6. EABD : Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığını, 

7. TÖMER : Türkçe Öğretim Merkezini,

BÖLÜM 2
Başvuru Koşulları ve Başvuruda İstenen Belgeler

Başvuru Koşulları
MADDE 5 –
1) Üniversitelerin lisans ya da yüksek lisans programlarından mezun ve lisansüstü eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu adaylar, aşağıda belirtilenleri sağlaması koşulu ile başvurularını gerçekleştirebilirler. 

a) Üniversitelerin lisans ya da yüksek lisans diplomasına sahip olması gerekir. 

b) Yabancı uyruklu statüsüne sahip olması gerekir. 

Bu kapsamda; 

i) Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) uyruklu olanlar, 

ii) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olanlar, Harran Üniversitesi’nde yürütülen lisansüstü programlara, yabancı uyruklu öğrenci adayı olarak başvuramazlar. 

2) Dil yeterliliğine sahip olmak; 

a) Eğitim dili Türkçe olan lisansüstü programlara başvuracak adayların doğrudan yükseköğretim kurumundaki öğrenimine başlayabilmeleri için Türkçe dil yeterliliğine sahip olması gerekir. 

b) Türkçe dil yeterliliği için yabancı uyruklu öğrenci adaylarının; 

i) TÖMER veya eşdeğer resmî kurumlarca yapılan sınavlardan Türkçe bildiğine dair en az B düzeyinde belgeye sahip olmak, 

ii) Yurt içi veya dışında eğitim dili Türkçe olan lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olmak, şartlarından en az birisini sağlamaları gerekir. 

c) TÖMER veya eşdeğer resmî kurumlarca yapılan sınavlardan Türkçe bildiğine dair en az B düzeyinde belgesi olmayan yüksek lisans ve doktora adaylarının, TÖMER tarafından yapılan Türkçe Dil Sınavında en az B seviyesine eşdeğer puan almaları halinde Türkçe dil yeterliliğini kazanırlar. 

d) Türkçe Dil Yeterliliğine sahip olmayan veya TÖMER tarafından yapılan Türkçe Dil Sınavında en az B seviyesine eşdeğer puan alamayan adaylar, Türkçe Dil Yeterlilik Koşulu ile kabul edilirler. 

e) Türkçe Dil Yeterlilik Koşulu ile kabul edilen yabancı uyruklu adaylar, Türkçe en az B düzeyinde belge almaları için kendilerine iki (2) yarıyıl süre tanınır. Bu süre içinde adaylar eğitim ve öğretimlerine devam edebilirler. Bu adaylar iki (2) yarıyıl sonunda, TÖMER veya eşdeğer resmî kurumlarca yapılan sınavlardan en az B seviyesine eşdeğer puan alamamaları halinde kayıtları silinir. 

f) Eğitim dili yabancı dilde olan (Türkçe olmayan) lisansüstü programlara başvuru yapacak adaylardan eğitim diline uygun olarak YÖK ve Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen eşdeğer bir yabancı dil sınavından 55 veya eşdeğer puan almış olma şartı aranır. Yabancı dil belgesi bulunmayan adaylarda, üniversite tarafından yapılacak yabancı dil sınavından 100 tam puan üzerinden en az 55 puan almış olma şartı aranır. Yurt içi veya dışında, eğitim dili başvurduğu Lisansüstü programın verildiği dilde olan (Türkçe olmayan), lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olan adaylarda bu şartlar aranmaz. 

g) Eğitim dili Türkçe olup, yabancı dilde açılan derslere kayıt yaptırmak isteyen adaylardan, YÖK ve Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen eşdeğer bir yabancı dil sınavından 55 veya eşdeğer puan almış olma şartı aranır. Yabancı dil belgesi bulunmayan adaylarda, üniversite tarafından yapılacak yabancı dil sınavından 100 tam puan üzerinden en az 55 puan almış olma şartı aranır. 

h) Eğitim dili Türkçe olan doktora programına başvuracak yabancı uyruklu adaylarının hem Türkçe dil yeterliliğine hem de kendi anadillerinin dışında YÖK ve Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen eşdeğer bir yabancı dil sınavından 55 veya eşdeğer puan almış olma şartı aranır. Yabancı dil belgesi bulunmayan doktora programı adaylarında, üniversite tarafından yapılacak yabancı dil sınavından 100 tam puan üzerinden en az 55 puan almış olma şartı aranır. 

3) Başvuru sürecinde beyan edilen bilgi ve belgelerin doğru çıkmaması durumunda aday programa kabul edilmiş olsa dahi üniversite ile ilişiği kesilir. 

4) İlahiyat/İslami İlimler Fakültelerinin Arap Dili ve Belagatı bölümünden mezun olanlar, Arap Dili ve Belagatı lisansüstü programlarına başvurmak isteyen adayların “Arapça” dil puanı kabul edilmeyecektir. Bu durumdaki adayların Arapça dil puanı yerine başka bir yabancı dil puanı koşulunu sağlamaları gerekmektedir.

Başvuruda İstenen Belgeler
MADDE 6 –
1) Başvuruda aşağıda belirtilen belgeler istenir. 

a) Başvuru Formu, 

b) Niyet Mektubu, 

c) Yüksek lisans programlarına başvuruda; lisans diploması ile lisans transkriptinin İngilizce veya Türkçe dilinde hazırlanmış örneği, 

d) Doktora programlarına başvuruda; lisans ve yüksek lisans diplomaları ile lisans ve yüksek lisans transkriptlerinin İngilizce veya Türkçe dilinde hazırlanmış örneği, 

e) Başvurduğu anabilim dalının eğitim diline göre; Türkçe ve/veya yabancı dil yeterliliğini gösteren belgenin aslı veya örneği (Varsa), 

f) Pasaport fotokopisi. 

2) Başvurularda gerekli tüm evraklar elden veya e-posta yolu ile ilgili enstitü müdürlüğüne teslim edilmelidir.

BÖLÜM 3
Başvuruların Değerlendirilmesi, Sonuçların Duyurulması ve Kayıt

Başvuruların Değerlendirilmesi
MADDE 7 –
1) Harran Üniversitesi bünyesindeki Enstitülere öğrenci alımı ile ilgili kontenjan sınırlandırması yapılamaz. Kontenjanlar Anabilim Dalı Başkanlığı’nın görüşü ve EYK kararı ile kabul edilir. Adaylara davet mektupları gönderilerek kayıt takvimi içerisinde enstitüye başvurmaları halinde kesin kayıtları yapılır. 

2) Başvurular yıl boyunca açıktır. Ancak kesin kayıt her yarıyıl Enstitü akademik takviminde belirtilen ders kayıt tarihlerinden önce yapılmalıdır. 

3) Türkiye Cumhuriyeti tarafından ya da kendi devletlerince burslu olduğunu belgeleyerek lisansüstü öğrenci olmak için başvuran adaylar, kontenjan dışından ilgili Anabilim Dallarının adaylar için belirleyeceği kontenjan dâhilinde ve EYK kararı ile lisansüstü programlara öğrenci olarak kabul edilirler. 

4) Harran Üniversitesi’nin taraf olduğu ikili anlaşmalara dayalı olarak lisansüstü öğrenim görmek üzere başvuran adaylar, kontenjan dışından ilgili programın Anabilim Dalı Başkanlığı’nın görüşü ve EYK Kararı ile öğrenci olarak kabul edilirler. 

5) İkili anlaşmalarla muaf tutulmadığı hallerde, adaylar Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde Üniversite Yönetim Kurulu’nca belirlenen harç ödemelerini yapmakla yükümlüdürler. 

6) Başvuru koşullarını taşımayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

Sonuçların Duyurulması ve Kesin Kayıt
MADDE 8 –
1) Başvuru sonuçları internet ortamında ilgili enstitülerin web sayfasında duyurulur. 

2) Kesin kayıtlar, ilgili enstitülerin web sayfasında ilan edilen tarihlerde Enstitü Öğrenci İşleri Birimince yapılır. 

3) Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerden istenen belgeler şunlardır: 

a. Diploma ya da mezuniyet belgesinin, ilgili ülkelerin dış temsilciliklerinden onaylı resmi örneği, 

b. Not durum belgesinin ilgili ülkelerin dış temsilciliklerinden onaylı resmi örneği, 

c. Başvuru Formu ve Başvuru Formunda beyan ettiği belgelerin resmi onaylı örneği, 

d. Eğitim vizesi istenen ülkeler için dış temsilciliklerden alınacak öğrenim vizesinin resmi onaylı örneği, 

e. Pasaportun fotokopisi (ilgili ülkelerin dış temsilciliklerinden onaylı) veya T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen Geçici Koruma Kimlik Belgesi’nin/Yabancı Tanıtma Belgesi’nin onaylı sureti, 

f. Öğrenim amaçlı ikamet beyanı, (Kesin kayıt yaptıktan sonra ibraz edilecektir.) 

g. 2 adet fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş), 

h. Öğrenim ücretinin ödendiğine dair belge, 

i. Devlet bursu ile gelen öğrenciler için ücretlerinin ödeneceğine dair ilgili devlet kuruluşlarından veya ülkelerin elçiliklerinden alınacak olan resmi yazı (Bu öğrenciler için h bendine gerek yoktur). 

j. YÖK’ten alınmış lisans/yüksek lisans diploma denklik/tanınırlık belgesi.

BÖLÜM 4
Öğrenim Ücreti ve Mali Hükümler

Öğrenim Ücreti
MADDE 9 –
1) Yabancı uyruklu Lisansüstü öğrencilerin ödeyecekleri öğrenim ücretleri, Bakanlar Kurulu tarafından her yıl Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Yüksek Öğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” gereğince Enstitü Yönetim Kurulu’nun teklifi ile HRÜ Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. 

2) İkili anlaşmalarla muaf tutulmadığı hallerde öğrenci, Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen öğrenim ücretlerini ödemekle yükümlüdür.

Mali Hükümler
MADDE 10 –
1) Yabancı uyruklu lisansüstü öğrencileri, Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen Bilimsel Oryantasyon Program ücretini HRÜ’ nün ilgili Döner Sermaye hesabına yatırmakla yükümlüdür. 

2) Bu programda danışmanlık yapan öğretim elemanlarına, Bilimsel Oryantasyon Program ücretinin belirlenen orandaki miktarı her dönem başında öğrenci sayısı dikkate alınarak taksitler halinde ödenir.

BÖLÜM 5
Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 11 –
Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Yüksek Öğretim Kurulu’ nca alınan kararlar, Harran Üniversitesi’nin Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği, ilgili diğer mevzuat ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırma
MADDE 12 –
Harran Üniversitesi Senatosunun 13.01.2016 tarih ve 2016/02 sayılı kararı ile kabul edilen Harran Üniversitesi Yabancı uyruklu öğrenciler için lisansüstü eğitim-öğretim yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
MADDE 13 –
(1) Bu Yönerge, Harran Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 14 –
Bu Yönerge hükümlerini Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.