Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Uygulama Yönergesi

BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1
Bu yönergenin amacı; Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü yeni müfredat programında 1.2.3 sınıfta yer alan derslerin laboratuvar, klinik ve alan/saha uygulamalarında, öğrencilerin sorumlulukları ile ilgili temel kural, ilke ve yöntemleri belirlemektir.

Kapsam
MADDE 2
Bu yönerge, Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören öğrencileri kapsar.

Dayanak
MADDE 3
Bu yönerge, Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 40. Maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4
Bu yönergede geçen;

a) Klinik Uygulama: Zorunlu alan dersleri kapsamında yer alan kuramsal konular ile bağlantılı, bu konuların anlaşılmasını kolaylaştıran ve/veya hemşirelikte beceri kazandırmaya yönelik uygulama ortamında verilen eğitimi,

b) Laboratuvar Uygulaması: Zorunlu alan dersleri kapsamında laboratuvar ortamında yapılan eğitimi,

c) Uygulamanın Değerlendirilmesi: Öğrencilerin uygulama yaptıkları kurumlardaki çalışmaları ile ilgili uygulamada görevli öğretim elemanları/rehber hemşire tarafından Klinik Değerlendirme Formuna göre yapılan değerlendirmeyi,

d) Uygulama Süresi: Başlangıç ve bitiş tarihleri akademik takvime bağlı olarak belirlenen müfredatta yer alan süreyi, 1

e) Uygulama Alanı: Öğrencilerin mesleki bilgilerini beceriye dönüştürebileceği koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hizmet sunan sağlık kuruluşları ile ev, okul, işyeri, laboratuvar gibi alanları,

f) Uygulama Yürütücüsü: Uygulama ile ilgili görevlendirilen öğretim elemanı ve rehber hemşireyi,

g) Rehber Hemşire: Uygulamaya destek vereceği alanda çalışan, en az lisans mezunu, en az iki yıllık deneyimli ya da yüksek lisans mezunu veya rehber hemşirelik konusunda eğitim sertifikası olan uygulayıcı hemşireyi,

h) Üniversite: Harran Üniversitesi’ni,

i) Yönetmelik: Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ni,

j) İnvaziv işlem; Hastanın deri bütünlüğünü bozan damar yolu açma, intramüsküler enjeksiyon yapma gibi ya da hastanın vücut boşluklarına girilerek yapılan nazogastrik tüp, üriner kateter takma gibi uygulamaları ifade eder.

BÖLÜM 2

Genel İlkeler
MADDE 5 –
(1) Hemşirelik bölümünde okutulan Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Psikiyatri Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Öğretim ve Hemşirelikte Yönetim derslerini alan öğrenciler bu yönergede yer alan uygulamaları yapmakla yükümlüdürler.

(2) Öğrenci sayısı ve uygulama alanı durumuna göre, uygulamalar için birden fazla öğretim elemanı görevlendirilebilir ve her bir öğretim elemanına eşit sayıda öğrenci düşecek şekilde plan yapılır.

(3) Temel meslek derslerinin yıl içi laboratuvar ve uygulamaları, öğretim planındaki toplam ders saatini kapsamak koşuluyla, dönem başında ilgili öğretim elemanının önerisi ve Yönetim Kurulu Kararı ile ders ve uygulama saatleri birleştirilebilir. Birleştirilmesi düşünülen uygulamalı derslerin önce toplam teorik/laboratuvar ders saatleri, daha sonra ise hastane/alan uygulama saatleri birleştirilebilir.

Devam Zorunluluğu
MADDE 6 –
Dönem içi uygulamalarda devam zorunluluğu Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesine göre belirlenir. Öğrenciler, uygulamalı dersin %80’ine devam etmek zorundadır. Uygulamaların %20’sini aşan öğrenciler, o derse devam etmemiş sayılır ve sınavlara alınmazlar.

Teori ve uygulamadan oluşan derslerde devam koşulunu sağladıkları halde yapılan uygulamada başarısız olan öğrenciler, bu derse yeniden kayıt yaptırdıklarında derse ve uygulamalara devam etmek, verilecek ödev ve projeleri hazırlamak ve ara sınavlara katılmak zorundadırlar.

Uygulamaların Değerlendirilmesi
MADDE 7 –
Hemşirelik alan derslerinin (Hemşirelik Esasları, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, İç Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Hemşirelikte Öğretim, Psikiyatri Hemşireliği, Hemşirelikte Yönetim, Halk Sağlığı Hemşireliği) uygulamasında verilen notlar “Uygulama Notu” olarak değerlendirilir. Uygulama notunun katkısı %30 olarak verilir. Uygulama notu yarıyıl sonu sınavlarından önce ilan edilir. Uygulama notundan en az 100 üzerinden 65 alınmalıdır. 65 notundan daha düşük alan öğrenci finale giremez. Öğrenci, Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesi hükümlerine göre uygulama notuna itirazda bulunabilir.

Laboratuvar ve Klinik Uygulama Kuralları
MADDE 8 –
(1)-Öğrenci; 

Uygulama alanına çıkmadan önce “Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Klinik Uygulamada Uyulması Gereken Mesleki Davranış Kuralları formunu imzalar. Bu formda aşağıdaki hükümler yer alır: 

a) Uygulama ortamında öğrenci kimlik kartını takmakla yükümlüdür. 

b) Laboratuvar ve klinik çalışmalara ilgili öğretim elemanlarının rehberliğinde aktif olarak katılır ve sorumluluk alır. 

c) Uygulama ortamında Sağlık Bilimleri Fakültesi Uygulama Alanlarında Giyilecek Öğrenci Kıyafetleri Yönergesine uygun olarak giyinir. 

d) Uygulamada görevli öğretim elemanları tarafından istenilen klinik alan ve laboratuvara ilişkin formları, raporları veya ödevleri istenilen zamanda, eksiksiz teslim eder.  

e) Uygulamada görevli öğretim elemanlarının kendisinden istediği bireysel araç-gereçleri (steteskop, ışık kalemi, kalem, not defteri gibi) daima yanında bulundurur.

 f) Uygulamada görevli öğretim elemanları tarafından, laboratuvar ve klinik alanın durumuna göre belirlenecek zaman planlamasına uymakla yükümlüdür. 

g) Laboratuvar ve klinik/saha uygulamaları, her akademik yılın başında yayımlanan eğitim-öğretim programında belirlenmiş tarih ve saatlerde yapılır. Zorunlu haller dışında tarih ve saat değişikliği yapılamaz. Öğrenci, planlanan tarih ve saatler dışında uygulama alanında bulunamaz. 

h) Uygulamada görevli öğretim elemanlarının iznini almaksızın uygulama alanından ayrılamaz, uygulama yerini değiştiremez ve uygulamayı terk edemez. 

i) Uygulama alanlarında eğitimcileri, arkadaşları, tüm sağlık ekibi üyeleri, hasta ve hasta yakınları ile uygun, uyumlu, saygılı bir iletişim kurar ve sürdürür. 

j) Uygulama alanlarında ilgili öğretim elemanının izni ve denetimi olmaksızın herhangi bir tedavi veya invaziv işlem yapamaz. 

k) Uygulama yaptığı kurumun çalışma ve güvenlik kurallarına, düzen ve disiplinine uymakla yükümlüdür. Bu yükümlülükleri yerine getirmemesinden doğan her türlü sorumluluk öğrenciye ait olup, öğrenci hakkında Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca işlem yapılır. 

l) Uygulama ortamında kullandığı her türlü araç ve gerecin dikkatli kullanılmasına özen gösterir; uygulama sonunda temiz, eksiksiz ve sağlam şekilde geriye getirip ilgili öğretim elemanına imza karşılığı teslim eder. Araç-gereçlerin zarar görmesi ya da kaybolmasına neden olduğu durumlarda zararı karşılar. 

m) Uygulama alanlarında izinsiz fotoğraf çekemez, ses ve görüntü kaydı alamaz, yayınlayamaz ve paylaşamaz. 

n) Uygulama alanlarında cep telefonunu kapalı tutar ya da sessiz konuma getirir.

BÖLÜM 3

Kılık-Kıyafet
MADDE 9 –
Öğrenciler laboratuvar, klinik ve saha uygulamalarında Sağlık Bilimleri Fakültesi Uygulama Alanlarında Giyilecek Öğrenci Kıyafetleri Yönergesine uymak zorundadır.

BÖLÜM 4

Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 10 –
Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile fakülte yönetim kurulu kararları uygulanır.

Yürütme
MADDE 11 –
Bu yönerge Harran Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer ve 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren kayıt yaptıran ve eğitimleri devam eden tüm öğrencilere uygulanır.

Yürürlük
MADDE 12 –
Bu yönerge hükümlerini Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı yürütür.