Yaz Dönemi Eğitim-öğretim Programı Yönergesi

BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
Bu Yönergenin amacı, Harran Üniversitesinde güz ve bahar yarıyıllarına ek olarak yaz tatili aylarında uygulanan ‘Yaz okulu’ eğitim ve öğretim programlarını düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 –
Bu Yönerge, Harran Üniversitesi birimlerinde yaz tatili aylarında uygulanacak eğitim ve öğretim programına ilişkin usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak
MADDE 3 –
Bu Yönerge, 2547 sayılı yasanın Ek-26’ncı maddesine dayanılarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından çıkarılan Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Esas ve Usulleri ile Harran Üniversitesi Ön lisans-Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliğinin ikinci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 –
Bu Yönergede geçen;

a) İlgili birim: Harran Üniversitesine bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuar ve meslek yüksekokullarını,

b) İlgili Kurul: İlgili fakülte, yüksekokul, konservatuar ve meslek yüksekokulları Kurullarını,

c) İlgili Yönetim Kurulu: İlgili birim fakülte, yüksekokul, konservatuar ve meslek yüksekokullarının Yönetim Kurullarını,

ç) Üniversite Yönetim Kurulu: Harran Üniversitesi Yönetim Kurulunu ifade eder.

BÖLÜM 2
Yaz Okulunun Amaçları, İlke ve Esaslar

Yaz Okulunun Amaçları, İlke ve Esaslar
MADDE 5 –
Yaz Okulunun amaçları şunlardır 

a) Üniversitemiz eğitim ve öğretim imkânlarını yaz aylarında da değerlendirmek, 

b) Öğrencilerin güz ve bahar yarıyıllarında alıp da başarısız oldukları, devam edemedikleri ya da çeşitli nedenlerden dolayı döneminde alamadıkları dersleri, yaz döneminde almalarını sağlamak, 

c) Bölüm veya programlardaki başarısız öğrenci yığılmalarını gidererek, öğrenimin verimini arttırmak, 

ç) Başarılı öğrencileri teşvik etmek amacıyla bir üst sınıftan ders almalarını sağlamak.(18.05.2021 tarihli ve 2021/11/11 nolu Senato Kararı ile eklenmiştir)

İlke ve Esaslar
MADDE 6 –
a) Yaz Okulu programının başlangıç tarihleri her yıl akademik takvimle birlikte, ilgili birimlerin önerileri doğrultusunda, Harran Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenerek ilan edilir. 

b) Yaz Okulu programı ile ilgili kayıt-kabul ve benzeri diğer işlemler, ilgili birimlerce yapılır.

MADDE 7 – Yaz Okulunda açılması öngörülen ön lisans / lisans dersleri, bu dersleri veren birimlerce, lisansüstü dersleri ise, ilgili ana bilim dallarının teklifi üzerine enstitü tarafından, Üniversite ortak seçmeli dersleri ise Ortak Seçmeli Ders Koordinatörlüğü tarafından belirlenir. (18.05.2021 tarihli ve 2021/11/11 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir) Yaz Okulu programlarında açılması öngörülen dersler ve bu dersleri yürütecek öğretim elemanları, ilgili anabilim dalı, bölüm veya programın teklifi üzerine, ilgili birimlerin yönetim kurullarınca yaz okulu başlangıcından en az 15 (on beş) gün önce belirlenir ve öğrencilere duyurulur.

MADDE 8 – a) Yaz Okulu programında açılan her ders için, normal dönemlerde yapılması gereken kredi saati kadar ders yoğunlaştırılarak yapılır. Yaz Okulunda bir öğrenci en fazla 20 AKTS karşılığı ders alabilir. Ancak, son sınıf öğrencileri yaz okulunda en fazla 30 AKTS karşılığında ders alabilir. (18.05.2021 tarihli ve 2021/11/11 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir.) 

b) Yaz Okulunda ders ekleme, çıkarma, ders bırakma ve dersten çekilme işlemleri uygulanmaz. Ancak, asgari öğrenci sayısı doldurulamadığı için açılamayan dersler yerine öğrenciye, talebi üzerine danışmanı tarafından açılan derslerden ders ekleme işlemi yapılır. (18.05.2021 tarihli ve 2021/11/11 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir.) 

c) İki yarıyıl süreli dersler ve bitirme ödevi/bitirme projeleri yaz dönemi öğretim programında açılamaz. (10.06.2020 tarihli ve 2020/18/02 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir) 

ç) Yaz Okulu programında, aynı dersi vermek üzere gerektiğinde öğrenci sayısı da dikkate alınarak birden fazla öğretim elemanı görevlendirilebilir.

 d) Yaz Okulunda ders veren öğretim elemanlarına ilgili mevzuata göre ek ders ücreti ödenir. Derse kayıt yaptıran öğrencilerden toplanacak katkı payı geliri ile öğretim elemanlarına ödenecek ücret arasında bir dengenin olması gerekir.

MADDE 9 – a) Yaz Okulunda bir dersin açılabilmesi için, o derse kayıtlı öğrenci sayısı ön lisans ve lisans programında en az 15 (on beş), lisansüstü programında en az 3 (üç) olmalıdır. (10.06.2020 tarihli ve 2020/18/02 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir) 

b) Bir derse kayıt yaptıran öğrenci sayısı, 40 (kırk) ve daha fazla ise, bu ders öğrenciler şubelere ayrılarak yapılabilir.

MADDE 10 – Yaz okulunun süresi, derslerin başlama tarihinden itibaren yaz okulu dönem sonu sınavları dahil olmak üzere en az 4 (dört) en fazla 7 (yedi) haftadır.

MADDE 11 – Bir öğrenci Yaz Okulunda, 

a) Daha önce güz ve bahar yarıyıllarında alıp başarısız olduğu dersleri, 

b) Güz ve bahar yarıyılında açıldığı halde almadığı veya alamadığı dersleri, 

c) Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki üstten ders alma koşullarını sağlamak kaydıyla bir üst sınıftan ders alabilir. (18.05.2021 tarihli ve 2021/11/11 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir) 

ç) Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları yarıyılların derslerini alamazlar. 

d) Güz ve bahar yarıyılları sonunda ilişiği kesilmiş olan öğrenciler Yaz Okulundan yararlanamazlar. İlişik kesme işleminden önce ön kayıt işlemi yapılmış ise ön kayıt işlemi iptal edilir.

MADDE 12 – a) Harran Üniversitesinin ilgili biriminde yaz okulu dersi açılmadığı takdirde, öğrenciler kredi/AKTS veya haftalık ders saatinin eşit veya yüksek olması ve bölüm/program başkanlığının dersi içerik yönünden uygun bulması kaydıyla, ilgili dersin yaz okulunun açıldığı Harran Üniversitesinin diğer birimlerinden veya birim kurullarınca belirlenen ve üniversitemiz senatosunca onaylanan diğer Üniversitelerden ders alabilirler. Diğer üniversitelerden alınacak dersler için o üniversitenin eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği hükümleri geçerlidir. (18.05.2021 tarihli ve 2021/11/11 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir) 

b) Diğer üniversitelerden ders alan öğrencilerin Kredi/ders saati veya AKTS değerinin eşit veya daha yüksek olması ve ders içeriğinin eş değer olması gerekir. Öğrencilerin üniversitemiz ya da diğer üniversitelerden yaz okulunda almış olduğu bir dersten başarılı sayılabilmeleri için en az (DD) notu almış olması gerekir. Yalnızca (DD) ve üzerindeki notlar öğrenci otomasyon sistemine işlenir, diğer notlar (FD, FF, FZ) dikkate alınmaz. Diğer üniversitelerden ders alan öğrencinin (DD) ve üzeri notu ise ilgili birimin yönetim kurullarınca onaylandıktan sonra öğrenci otomasyon sistemine işlenir. (10.06.2020 tarihli ve 2020/18/02 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir) 

c) Diğer üniversitelerden gelen öğrenciler de ücretini ödemek ve diğer yükümlülükleri yerine getirmek koşuluyla Harran Üniversitesinde açılan yaz okulu derslerine kayıt yaptırabilirler. Bu öğrenciler, Harran Üniversitesi mevzuatına tabidirler. 

ç) Yaz Okulunda ders alan öğrencilerin başarı durumları, derse devam, sınav proje, atölye, laboratuvar gibi çeşitli çalışmalar ve final sonuçları ile ilgili hususlarda Harran üniversitesi ön lisans ve lisans eğitimöğretim ve sınav yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak uygulama yapılır. 

d) Yaz Okulunda derslere devam zorunludur. Bir dersin daha önce devam koşulunun yerine getirilmiş olması o derse yaz okulunda devam zorunluluğunu kaldırmaz. Yaz okulunda devamı sağlayan ancak dersten başarısız olan öğrenci, döneminde devamını almamış ise ilgili derse devamı zorunludur. Yaz okulunda devamsızlıktan kalan öğrenci döneminde devamını almışsa, döneminde derse davam zorunluluğu yoktur. 

e) Yaz dönemi öğretim programı derslerinde alınan notlar transkriptlerde “Yaz Dönemi” adı altında belirtilir.

MADDE 13 – Yaz okulu programı sonrasında mezun duruma gelmiş öğrencilerin mezuniyet işlemleri yapılır.

MADDE 14 – Yaz Okulunda geçen süreler, 2547 sayılı Kanunun değişik 44 üncü maddesine aykırı olmamak şartıyla kanuni öğretim süresinin hesabında dikkate alınmaz.

MADDE 15 – a) Yaz Okulunda açılacak derslere kesin kayıt yaptıracak öğrenciler, buna ilişkin mevzuatla belirlenen miktarı aşmamak üzere her yıl ilgili birim yönetim kurullarınca önerilen ve Üniversite yönetim kurulunca bahar yarıyılı tamamlanmadan belirlenen kredi saat başına katkı payını öderler. 

b) Yaz Okulu için yatırılan öğretim ücreti dersin açılmaması durumu dışındaki hiçbir nedenle iade edilmez. (18.05.2021 tarihli ve 2021/11/11 nolu Senato Kararı ile değiştirilmiştir)

BÖLÜM 3
Yürürlük ve Yürütme

Yönergede Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 16 –
Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde İlgili mevzuat hükümleri ile yaz okulunu açan ilgili birimin yönetim kurulu kararları uygulanır.

Yürürlük
MADDE 17 –
Bu Yönerge, Harran Üniversitesi senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 18 –
Bu Yönerge hükümlerini, Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.