Web Tabanlı Tez Yazım Yönergesi

BÖLÜM 1
AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK

Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu yönergenin amacı, Harran Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik programlarına kayıtlı öğrencilerin tezlerinin yazımına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 –
(1) Yönerge metninde lisansüstü tezler için geçerli sayılan şekil esaslarının tamamı ve lisansüstü seminerleri de kapsamaktadır.

Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 29620 sayılı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve 30298 sayılı Harran Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği gereğince hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 –
(1) Bu yönergede geçen;

a) Birim: Harran Üniversitesine bağlı Enstitüleri,

b) Bölüm: Enstitülere bağlı Ana Bilim Dallarını,

c) Kullanıcı: Enstitü Yönetim Kurulları tarafından tez önerisi kabul edilmiş öğrenciyi,

d) Danışman: Enstitü Yönetim Kurulları tarafından tez önerisi kabul edilmiş öğrenciye atanan öğretim elamanını,

e) Kurum: Harran Üniversitesini,

f) Program: Enstitülere bağlı Ana Bilim Dalları içinde yer alan Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını,

g) Tez Yönetim Sistemi: Tarayıcılar tarafından http://tys.harran.edu.tr alan adı üzerinden erişilebilen web tabanlı tez yönetim sistemini,

h) Rektör: Harran Üniversitesi Rektörünü, ifade eder.

BÖLÜM 2
YAZIM DİLİ

Anlatım ve Üslup
MADDE 5 –
(1) Tezin anlatım ve üslubuyla ilgili esaslar şunlardır:

a) Türkçe yazılarda Türkçe imlâ kurallarına uyulmalıdır. 

b) Çalışmada, anlatılmak istenilen anlatılmak istenen fikir, öneri, bilgi ve bulgular net ifade edilmeli, uzun ve karışık cümlelerden kaçınılmalı, cümleler imlâ bakımından düzgün olmalı ve sözcükler yerinde kullanılmalıdır. 

c) Cümleler dilbilgisi kurallarına uygun, sade, açık olmalı ve sözcükler iyi seçilmelidir. Cümleler ve paragraflar arasında bağlantı iyi yapılmalı, konu dışı ifadelerle bu bağlantı koparılmamalı ve bölümler arası geçişlerde gerekli bağlantıların kurulmasına özen gösterilmelidir. 

d) Türkçeye yerleşmemiş yabancı sözcüklere gerekli olmadıkça yer verilmemelidir. 

e) İyelik ifade eden sözcükler (yaptım, gördüm, buldum, çalışmamızda, araştırmamızda, bilim dalımızda, vb.) zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. Bunların yerine üçüncü şahıs ve edilgenlik ifade eden sözcükler (yapıldı, çalışmada, bilim dalında vb.) tercih edilmelidir. 

f) Tezlerde bir veya birden fazla kaynaktan yapılan aktarma veya alıntılar, birbiri ardı sıra bir sayfa veya daha fazla yer tutacak şekilde verilmemelidir. Bunun yerine ya alıntı/aktarmalar arasında tezi hazırlayanın eleştiri, yorum veya açıklamaları yer almalı ya da bu tür uzun aktarmalar tezin ekler kısmında gösterilmelidir

İmlâ ve Noktalama
MADDE 6 –
(1) Tezlerde imlâ ve noktalama yönünden Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlük ve İmlâ Kılavuzu’na uyulmalıdır.

BÖLÜM 3
TEZ İÇERİĞİ

Giriş Bölümü
MADDE 7 –
Tezlerin Giriş Bölümü hazırlanırken aşağıda verilen açıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. 

a) Konunun Önemi, kapsamı ve sınırları ile önceki çalışmaların eleştirel bir değerlendirmesinin yanı sıra nitel ve nicel verilerle açıklanır. 

b) Özgün Değer, çalışmanın neden gerekli ve değerli olduğunu belirtir. Konu, önceki çalışmalarda ayrıntılı bir şekilde ele alınmamış veya eksik bırakılmış bir konuyu içermelidir. Tezin bilimsel kalitesi, farklılığı, yeniliği, hangi eksikliği nasıl gidereceği, hangi soruna nasıl bir çözüm geliştireceği belirtilmeli; ve/veya ilgili bilim veya teknoloji alan(lar)ına kavramsal, kuramsal ve/veya metodolojik olarak ne gibi özgün katkılarda bulunacağı önceki çalışmalara atıf yapılarak açıklanmalıdır.

c) Araştırma Sorusu, araştırmanın problemine yönelik cevaplanması istenilen sorulardır. Araştırma soru veya soruları anlaşılabilir ve araştırılabilir olmalıdır. 

d) Hipotez (Varsa), araştırmada sınanmak/test edilmek üzere geliştirilen yargılardır. Hipotezler anlaşılabilir, araştırılabilir ve sınanabilir olmalıdır. Fark yoktur ya da ilişki yoktur şeklinde kurulan hipoteze yokluk hipotezi veya sıfır hipotezi denir ve H0 ile gösterilir. H0 hipotezine karşı kurulan hipoteze ise alternatif hipotez denir ve H1 veya Ha ile gösterilir. e) Amaç, çalışma konusunun neden araştırıldığını, çalışma sonunda ulaşılacak verilerle neyin ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini belirtmelidir. Amaç, daha genel ifadelerden oluşan, uzun zaman dilimlerini ve daha büyük popülasyonları içeren nitelikte olmalıdır. 

f) Hedef, amaca ulaşmak için atılması gereken adımları ifade eder. Hedeflerin mümkün olduğu kadar somut, ölçülebilir ve zaman olarak sınırları belirli nitelikte olması beklenir

Önceki Çalışmalar Bölümü
MADDE 8 –
(1) Tezlerin Önceki Çalışmalar Bölümü hazırlanırken aşağıda verilen açıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. 

a) Önceki Çalışmalar bölümü, tezle ilgili bilim/teknoloji alan(lar)ındaki önceki çalışmalara ilişkin taramanın yapıldığı ve değerlendirildiği kısımdır. 

b) Tez konusunun önceki çalışmalar içerisindeki önemi, arka planı, bugün gelinen durum, yaşanan sorunlar, eksiklikler, doldurulması gereken boşluklar vb. hususlar açık ve net bir şekilde ortaya konulmalıdır.

Gereç ve Yöntem Bölümü
MADDE 9 –
(1) Tezlerin içeriği hazırlanırken aşağıda verilen açıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. 

a) Gereç (varsa), bir tezin yazımında kullanılan laboratuvar ekipmanları, kimyasallar, yazılımlar ve cihazların ayrıntılı bir şekilde tanımlandığı bölümdür. Bu bölümde, tez çalışmasının temelini oluşturan araçlar ve malzemeler hakkında da genel bilgiler verilir. 

b) Yöntem, tezde uygulanacak yöntem ve araştırma tekniklerinin (veri toplama araçları ve analiz yöntemleri dahil), ilgili önceki araştırmalara atıf yapılarak (gerekirse ön çalışmalar ile) belirgin ve tutarlı bir şekilde ayrıntılı olarak açıklandığı bölümdür. Bu yöntem ve tekniklerin, tezde öngörülen amaç ve hedeflere ulaşmaya elverişli olduğu ortaya konulmalıdır. Ayrıca, tez önerisi içinde, tezde uygulanacak yöntem(ler)le ilerleme kaydedilememesi durumunda devreye sokulacak alternatif yöntem(ler) belirlenerek, açık bir şekilde ifade edilmelidir. Tez önerisinin yöntem bölümünde aşağıdaki başlıklar yer almalıdır. 

- İş Paketleri, tezin büyük ve karmaşık görevlerini daha yönetilebilir parçalara bölen, belirli bir hedefe veya sonuca ulaşmaya yönelik özel bir grup görev veya aktivitedir. 

- İş-Zaman Çizelgesi, iş paketlerinin kim/kimler tarafından, hangi zaman aralığında gerçekleştirileceğini tanımlar. Her iş paketi için sorumluluklar belirlenmeli ve bu sorumluluklar, iş-zaman çizelgesinde belirtilmelidir. İş paketlerinin hangi sırayla gerçekleştirileceği belirlenmeli ve bu öncelik sırası zaman çizelgesinde gösterilmelidir. 

- Başarı Ölçütleri, tezin tam olarak başarıya ulaşmış sayılabilmesi için İş-Zaman Çizelgesinde yer alan, her bir iş paketine uygun hedefler tanımlanmalıdır. Söz konusu İş Paketi için Başarı ölçütlerinin neler olduğu açıklanmalıdır. Bu ölçütlerden her birinin projenin başarısındaki oranı yüzde (%) olarak belirtilmelidir. Başarı Ölçütleri Tablosunda verilen yüzdeliklerin toplamı 100’e eşit olmalıdır. 

- Risk Yönetimi, tezin başarısını olumsuz yönde etkileyebilecek riskler ve bu risklerle karşılaşıldığında, tezin yine başarıyla yürütülmesini sağlamak için alınacak tedbirler (B Planı), ilgili iş paketleri belirtilerek ana hatlarıyla Risk Yönetimi Tablosu’nda ifade edilmelidir.

Bulgular
MADDE 10 –
(1) Tezlerin içeriği hazırlanırken aşağıda verilen açıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. 

a) Bulgular, tez çalışması kapsamında elde edilen araştırma sonuçlarının nesnel biçimde açıklandığı (yorum içermeyen) bölümdür. Bulgular bölümünün daha anlaşılır olması için veriler, grafik ve tablo şeklinde sunulmalıdır.

Tartışma
MADDE 11 –
(1) Tezlerin içeriği hazırlanırken aşağıda verilen açıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. 

a) Tartışma, tez çalışmasında elde edilen bulguların önceki çalışmalarla ilişkilendirildiği, kıyaslandığı ve araştırmanın sonuçlarına dair derinlemesine yorumlandığı bölümdür.

Sonuçlar
MADDE 12 –
(1) Tezlerin içeriği hazırlanırken aşağıda verilen açıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. 

a) Sonuçlar, tez çalışmasındaki araştırma sorusunun, tezin ana hedeflerine ulaşıp ulaşmadığının, bulguların genel hatlarıyla özetinin ve araştırmanın önemli noktalarının belirtildiği bölümdür.

Öneriler
MADDE 13 –
(1) Tezlerin içeriği hazırlanırken aşağıda verilen açıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. 

a) Öneriler, tez araştırma sonuçlarına dayanarak gelecekte yapılacak çalışmalar veya uygulamalar için önerilerin sunulduğu, çalışmada varsa kısıtlılıklarının ve sınırlılıklarının belirtildiği bölümdür.

BÖLÜM 4
TEKNİK UNSURLAR

Sayfa Yapısı (Kenar Boşlukları)
MADDE 14 –
(1) Tezin tamamında yer alan her sayfanın kenar boşlukları ile ilgili esaslar şunlardır. 

a) Her sayfanın sol kenarında 4 cm, alt ve üst kenarlarında 3 cm; sağ kenarında ise 2,5 cm boşluk bulunmalıdır. 

b) Tezin ciltlenmesi için cilt payı sayfanın sol tarafından verilmelidir. 

c) Tezin her sayfası için zorunlu olmadıkça sayfa yönü olarak dikey yönlendirme yapılmalıdır

Yazı Tipi ve Boyutu
MADDE 15 –
(1) Tez yazımı için kullanılacak olan Yazı Tipi ve Boyutu ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Tezlerin yazılmasında tüm metinler için kullanılacak yazı tipi (sayfa numarası dahil) Times New Roman’dır. 

b) Yazı tipi için 12 punto boyutlarında yazı karakteri kullanılmalıdır. 

c) Dipnotlarda, bloklanmış alıntılarda 9-11 punto, tablolar, şekiller, resimler, grafikler vb. 12 punto boyutlarında aynı yazı karakteri kullanılır. 

d) Tezin içinde özellikle belirtilmesi gereken kısımlarda, istenirse italik yazı biçimi kullanılabilir.

Sayfa Numarası ve Numaralandırma
MADDE 16 –
(1) Tezin yazımı için kullanılacak olan Sayfa Numarası ve Numaralandırma ile ilgili esaslar şunlardır: 

a) Sayfa numarası 12 punto, Times New Roman yazı karakteri olarak sayfa altına ortalanarak konulmalıdır. 

b) Dış Kapak, İç Kapak, Tez Onayı, Orijinallik ve Beyan Formu, Teşekkür (İsteğe Bağlı) haricindeki sayfalar numaralandırılmalıdır. 

c) Özet, Abstract, İçindekiler, Şekiller Dizini, Çizelgeler Dizini, Simgeler ve Kısaltmalar dahil olmak üzere Giriş Bölümüne kadar sayfalar küçük Romen rakamı (örn. i, ii ve iii) ile numaralandırılmalıdır. 

d) Giriş Bölümünden itibaren (kaynaklar ve ekler dahil) sayfalar 1’den başlayarak 2, 3, 4, … şeklinde numaralandırılmalıdır.

Paragraf ve Satır Aralığı
MADDE 17 –
(1) Paragraf ve Satır Aralığı ile ilgili esaslar şunlardır: 

a) Paragrafları oluşturan ilk cümleler yani paragraf başı bir sekme olacak şekilde (1,25 cm) içeriden başlamalıdır. 

b) Paragrafları oluşturan metinler soldan ve sağdan hizalanarak, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. 

c) Paragraflar arasında öncesinde 0 nk ve sonrasında 6 nk olmak üzere boşluk bırakılmalıdır. 

d) Paragraf içerisinde yer alan metinlerin satır aralığı 1,5 olmalıdır. 

e) Sayfa başlarında ve sayfa sonlarında satırların tek kalmaması gerekmektedir.

Başlıklar ve Alt Başlıklar
MADDE 18 –
(1) Tezde içeriği oluşturan bilgi türleri çeşitli başlıklar ve alt başlıklar halinde sınıflandırılır. 

(2) Tez metninde her yeni bölüm, yeni bir sayfadan başlamalıdır. 

(3) Her yeni bölümün başına rakamla kaçıncı bölüm olduğu büyük harflerle ve ortalanarak yazılır; 1. GİRİŞ BÖLÜMÜ, 2. ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR, … gibi. 

(4) Tezin bölümleri belirlenirken gereksiz ayrıntıya girilmemelidir. Bölüm başlık düzeyleri arasındaki öncelik sırasına dikkat edilmelidir. Ayrıca başlık uzunsa ve bir alt satıra kayıyorsa bir üstteki başlık yazısının altından devam etmelidir. 

(5) Özet, Abstract, İçindekiler, Şekiller Dizini, Çizelgeler Dizini, Simgeler ve Kısaltmalar ve Kaynaklar olarak adlandırılan başlıklar, öncesi 0 nk, sonrası 6 nk, satır aralığı 1,0 ve ortaya hizalanmış olmalıdır.

(6) Başlıklar ve Alt Başlıklarından önce 0 nk, sonra 6 nk ve 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. 

(7) Başlıklar ve Alt Başlıklara ait esaslar şunlardır: a) Birinci düzey bölüm başlıkları numaralı (örn., 1. BİRİNCİ DÜZEY), sola yaslı, büyük harf, kalın ve 12 punto olmalıdır. b) İkinci düzey bölüm başlıkları ise kelimelerin ilk harfi büyük ve diğer harflerin tamamı küçük harf olmak üzere numaralı (örn., 1.1. İkinci Düzey), sola yaslı, kalın ve 12 punto olmalıdır. c) Üçüncü düzey bölüm başlıkları ise kelimelerinin ilk harfi büyük ve diğer harflerin tamamı küçük harf olmak üzere numaralı (örn., 1.1.1. Üçüncü Düzey), eğik, sola yaslı, kalın ve 12 punto olmalıdır. d) Dördüncü düzey bölüm başlıkları ise kelimelerinin ilk harfi büyük ve diğer harflerin tamamı küçük harf olmak üzere numaralı (örn., 1.1.1.1. Dördüncü Düzey), eğik, sola yaslı ve 12 punto olmalıdır. e) Beşinci ve altıncı düzey bölüm başlıkları kullanılmayacak olup gerekmesi halinde sırasıyla öncelikle harf (örn.,

İç ve Dış Kapak
MADDE 19 –
(1) Tezin İç ve Dış Kapağı ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Tezin Dış Kapağında üniversitenin logosu, üniversitenin adı, enstitü adı, ana bilim dalı adı, tezin türü, tezin adı, öğrenci adı, il ve yıl bilgileri sırasıyla yazılmalıdır. 

b) Tezin İç Kapağında üniversitenin adı, enstitü adı, ana bilim dalı adı, tezin türü, tezin adı, öğrenci adı, danışman ve/veya ikinci danışman adı, il ve yıl bilgileri sırasıyla yazılmalıdır. 

c) Tezin kapaklarında uygulanacak olan yazı türü ortaya hizalanmış, Times New Roman, 12 punto ve kalın olmalıdır.

Tez Onay Sayfası
MADDE 20 –
(1) Tez Onay Sayfası ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Tezin iç kapağından sonra yer alan ilk sayfada Tez Onay Formu olmalıdır. Bu sayfada yer alan kişilerin akademik ünvanları kısaltılmış biçimiyle (Prof. Dr., Doç. Dr., Dr. Öğr. Üyesi), ad ve soyadları ise tam olarak yazılmalıdır. 

b) Tez Onay Sayfası içeriği şu şekilde olmalıdır: “Danışmanın Ünvanı, Adı ve Soyadı” danışmanlığında “Öğrencinin Adı ve Soyadı”nın hazırladığı “Tezin Başlığı” konulu bu çalışma Gün/Ay/Yıl tarihinde aşağıdaki jüri tarafından oy birliği/oy çokluğu ile Harran Üniversitesi Enstitü Adı Ana Bilim Dalı Adı’nda TEZ TÜRÜ olarak kabul edilmiştir. 

c) Tez Onay Sayfası Öğrenci, Danışman, Jüri Üyeleri ve Enstitü Müdürü tarafından imzalanmalıdır. 

d) Tezin HÜBAP/TÜBİTAK ve benzeri kurum veya kuruluş tarafından desteklenmesi durumunda tezin ilgili kurum tarafından proje numarasıyla birlikte desteklendiği belirtilmelidir. 

e) Tezde kullanılan özgün ve başka kaynaklardan yapılan alıntıların, çizelge, şekil ve görsellerin kaynak gösterilmeden kullanımını kapsayan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki hükümlere tabi olduğu belirtilmelidir. 

f) Tez Onay Sayfasında yer alan metnin yazı tipi Times New Roman, yazı tipi büyüklüğü 10 punto, kalın, tek satır aralık ve iki yana yaslı olmalıdır.

İçindekiler, Şekiller Dizini ve Çizelgeler Dizini
MADDE 21 –
(1) İçindekiler Bölümü ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Tez metninde yer alan bütün bölüm ve alt bölüm başlıkları, kaynaklar (ve varsa ekler), içindekiler dizininde eksiksiz olarak verilmelidir. 

b) Tezde kullanılan her başlık içindekiler dizininde hiçbir değişiklik yapılmadan metinde geçtiği gibi verilmelidir. 

c) İçindekiler kısmında, dördüncü dereceden daha ileri derecede bölüm başlığı kullanılmamalıdır. 

d) İçindekiler, Şekiller Dizini ve Çizelgeler Dizini içerisinde yer alan “Başlıklar” ve “Sayfa No”ların yazı tipi Times New Roman, yazı tipi büyüklüğü 10 punto, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olmalıdır. 

e) İçindekiler, Şekiller Dizini ve Çizelgeler Dizini içerisinde yer alan “Başlık” ve “Sayfa No” arasına satır boyunca sürekli nokta sağa yaslı olarak konulmalıdır. 

f) İçindekiler, Şekiller Dizini ve Çizelgeler Dizini içerisinde yer alan Başlık adlarının bir satırdan fazla olması durumunda ikinci satır ve sonrası başlık numarasının bitiminden başlamalıdır. 

g) İçindekiler Bölümünde yer alan başlıklar her düzeye göre 1 cm soldan girintili olmalıdır. 

h) Çizelgeler ve Şekiller Dizini yazı boyutu 10 punto, yazı stili Times New Roman, satır aralığı ise 1,0 olmalıdır. 

i) Tezde bulunan tüm çizelgeler ve şekiller bulundukları bölüme göre numaralandırılıp bu alanda listelenmelidir.

Özet
MADDE 22 –
(1) Özet Bölümü ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Özet Bölümü, Tezin Künyesi, Özet İçeriği ve Anahtar Kelimeler olmak üzere üç kısımda yazılmalıdır. 

b) Özet kısmında, tez çalışmasının amacı, kapsamı, kullanılan yöntem(ler) ve varılan sonuç(lar) açık ve öz olarak belirtilmelidir. Ancak, bunlar başlık şeklinde verilmemelidir. Şekillere veya çizelgelere göndermeler yapılmamalıdır. 

c) Tezin Künyesi sırasıyla Tez Türü, Tez Başlığı, Öğrenci Adı ve Soyadı, Üniversite Adı, Enstitü Adı, Ana Bilim Dalı Adı, Danışmanın Ünvan, Ad ve Soyadı, Yıl ve Sayfa numarası bilgilerini içermelidir. 

d) Özet Bölümü tek paragraftan oluşmalı ve herhangi bir paragraf başı içermemelidir. 

e) Özet Bölümünde yer alacak anahtar kelimeler en az 3, en fazla 5 adet olmalı ve virgül ile ayırılmalıdır. Ayrıca, anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük ve diğerleri küçük olmalıdır. 

f) Özet Bölümünü oluşturan paragraf azami 500 kelime ile sınırlanmalıdır. 

g) Özet’in diğer dillerde de verilmesi durumunda da aynı esaslar geçerlidir.

Teşekkür
MADDE 23 –
(1) Teşekkür Bölümü ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Bu bölümde tezin hazırlanmasında doğrudan katkısı bulunan kişilere, kurum veya kuruluşlara isteğe bağlı olarak teşekkür edilir. 

b) Teşekkür edilen kişinin ünvanı (varsa), adı-soyadı, kurumu/çalıştığı yer yazıldıktan sonra çalışmaya olan katkısı kısa ve özlü bir cümle ile belirtilebilir. 

c) Teşekkür metni yazı boyutu 12 punto, yazı stili Times New Roman, satır aralığı ise 1,5 olmalıdır.

Kısaltmalar ve Simgeler
MADDE 24 –
(1) Kısaltmalar ve Simgeler Bölümü ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Kısaltmalar ve Simgeler, iki sütunlu çizelge şeklinde olmak üzere verilmelidir. 

b) Çizelgenin birinci sütununda kısaltma veya simgeler yer almalı ve ikinci sütununda kısaltma veya simgenin açılımı yer almalıdır. 

c) Çizelge herhangi bir kenar kalınlığı içermemelidir.

d) Tezde bulunan simgeler ve kısaltmalar bu alanda alfabetik sıraya göre yazılmalıdır. 

e) Kısaltmalar ve açıklamaları 10 punto olmalıdır. Simge ve Kısaltmalar koyu punto ile yazılmalıdır.

Üst Bilgi
MADDE 25 –
(1) Üst Bilgi ile ilgili esaslar şunladır: 

a) Tezin Giriş, Önceki Çalışmalar, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuçlar ve Öneriler bölümlerinde üst bilgi kullanılır. 

b) Üst bilgide hangi bölümde bulunuluyorsa sol tarafta o bölümün adı sağ tarafta ise öğrencinin adı yazılır 

c) Öğrencinin adı ve soyadı büyük harf ile yazılır. Yazı stili Times New Roman, boyutu ise 10 punto olmalıdır.

BÖLÜM 5
ALINTILAR, DİPNOTLAR VE KAYNAKÇA

Alıntı
MADDE 26 –
(1) Tez içinde başka bir kaynaktan alınmış bir metin, veri seti, grafik, resim, formül ve denklem gibi yazara ait olmayan her ifade için alıntı verilmesi zorunludur. 

(2) Alıntılar dolaylı, doğrudan veya ikincil olmak üzere üç türlü verilebilir. 

(3) Lisansüstü tezlerin tamamı için orijinallik raporundaki genel benzerlik oranı en fazla %25; lisansüstü seminerleri için bu oran en fazla %40 olmalıdır.

(4) Tez içerisinde her bir kaynaktan yapılan alıntılar içinde orijinallik raporundaki benzerlik oranı %5’i geçemez. 

(5) Tezden türetilen makale ve bildiriler benzerlik taramasından çıkarılır. 

(6) Tezde metin içi kaynak gösteriminde APA stilinin 7. veya daha sonra yayınlanmış sürümü kullanılmalıdır.

Doğrudan Alıntı
MADDE 27 –
(1) Alıntı yapılmak istenen ifade veya ifadeler üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın kullanılmak istenmesi durumunda tez yazarının doğrudan alıntı yapması zorunludur. 

(2) Doğrudan alıntı yapmak için ilgili ifade veya ifadeler tırnak “........” içinde yazılmalıdır. 

(3) Doğrudan alıntı yapılacak ifade veya ifadelerin kelime sayısı 40’tan (kırk) az olmalıdır.

(4) Doğrudan alıntının 40 kelime veya daha fazla olması halinde, alıntı tek başına blok halinde sağdan ve soldan girinti oluşturacak şekilde alıntılanmalıdır.

Dolaylı Alıntı
MADDE 28 –
(1) Alıntı yapılmak istenen ifade veya ifadeler üzerinde bağlamı değiştirmeksizin yeniden ifade edilmek istenilmesi durumunda dolaylı atıf kullanılması zorunludur. 

(2) Dolaylı atıf kullanmak için üzerinde değişiklik yapılmak istenen ifade veya ifadelerin en az %50’sinin değiştirilmesi zorunludur.

İkincil Alıntı
MADDE 29 –
(1) Alıntı yapılmak istenen ifade veya ifadeler başka bir eserden alınmış bir alıntı olabilir. Böyle bir durumda yazar ikincil alıntı yapmak zorundadır. 

(2) İkincil alıntı yapmak için (Soyadı, 1987, aktaran Soyadı, 2018) şeklinde atıf vermek zorundadır. 

(3) İkincil alıntı yaparken doğrudan veya dolaylı alıntı kurallarına uymak zorunludur.

Dipnot
MADDE 30 –
(1) Tezin herhangi bir sayfasında yer alan metin içerisinde yazılması halinde konuyu dağıtıcı ve okumada sürekliliği engelleyici nitelikteki çok kısa ve öz açıklamalar birkaç satır halinde aynı sayfanın altına dipnot olarak verilebilir. 

(2) Dipnotlar aynı sayfadaki ana metinden sonra soldan sağa 5cm kadar çizilen sürekli bir çizgi ile ayrılmalıdır. 

(3) Dipnotlar ana metinden sonra iki satır aralıklı tek boşluk bırakılarak başlamalıdır. 

(4) Yazı stili bir satır aralıklı ve büyüklüğü 10 punto olmalıdır. 

(5) Sayfanın alt kenarında bırakılması gereken boşluğa kesinlikle taşmamalıdır. 

(6) Dipnotlar her sayfada “¹” den başlayarak numaralandırılmalıdır.

Kaynakça
MADDE 31 –
(1) Kaynak gösterimleri APA stilinin 7. veya daha sonra yayınlanmış sürümü olmalıdır. 

(2) Tezde bütünlüğün sağlanması adına baştan sona kadar aynı stil kullanılmalıdır. 

(3) Metin içinde verilen her kaynak kaynakçada yer almalıdır. 

(4) Metin içinde kullanılan kaynaktaki yazar adı ve tarih bilgisinin kaynakçadaki yazar ve tarih bilgisi ile birebir aynı olmasına dikkat edilmelidir.

(5) Kaynakların yazı stili Times New Roman, yazı boyutu 12 punto, satır arası boşluk 1,0 olmalıdır. 

(6) Tez içerisinde kullanılan kaynaklarda, soyadı yıl sistemine göre alfabetik dizin haline getirilerek, yine sayfanın sol kenar boşluğu hizasından başlanarak yazılmalıdır.

BÖLÜM 6
YÖNETİM SİSTEMİ

Yönetim Sistemi
MADDE 32 –
(1) Tezler, Tez Yönetim Sistemi (TYS) üzerinden yazılıp çıktı alınarak hazırlanmalıdır. 

(2) Tezin baskısına ait hiçbir bölümünde elle ya da daksil kullanılarak yapılan düzeltmeler, silintiler, kazıntılar olmamalıdır. 

(3) Öğrenciler Tez Yönetim Sistemine erişebilmek için Öğrenci Bilgi Sisteminde yer alan öğrenci numarası ve şifresini kullanır. 

(4) Danışmanlar Tez Yönetim Sistemine erişebilmek için Öğrenci Bilgi Sisteminde yer alan sicil numarası ve şifresini kullanır. 

(5) Öğrenciler ve danışmanlar Tezler Tez Yönetim Sistemine erişebilmek için eDevlet şifrelerini de kullanabilir.

Tez Basımı
MADDE 33 –
(1) Tezlerin basımında 80-100 gramaj, beyaz A4 boyutlu (210x297) kâğıtlar kullanılmalıdır. 

(2) Tez yazımında kâğıdın tek yüzü kullanılmalıdır. (3) Sayfa sayısı 200 ve üstü olan tezler çift yüz bastırılabilir

BÖLÜM 7
YÜRÜRLÜLÜK VE YÜRÜTME

Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 34 –
(1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan konularda Harran Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde geçen hükümlere göre işlem yapılır.

Yürürlük
MADDE 35 –
(1) (Değişik:HRÜS-21/03/2024- 2024/05/06) Bu yönerge Harran Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer ve yürürlüğe girmesinden önce kayıt yaptıran öğrenciler; bu yönergenin hükümlerine tabidir.

Yürütme
MADDE 36 –
(1) Bu yönerge hükümleri Rektör tarafından yürütülür