BÖLÜM 1

Amaç ve Kapsam
MADDE 1 –
Bu yönerge, Yurtdışından veya Yabancı uyruklu lise son sınıf yada mezun olabilecek durumda olanlar ile lise mezunu öğrencilerin Üniversite’de Yükseköğretim Kurulu tarafından belirtilen Fakülte ve Yüksekokulların bölüm ve programlarına yerleştirilmeleri ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Dayanak
MADDE 2 –
Bu Yönerge Yükseköğretim Genel Kurulunun 27/01/2010 tarih ve 3269 sayılı kararına ve daha sonraki toplantılarında belirlenen Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 3 –
Bu yönergede geçen 

Konsolosluk: Türkiye Cumhuriyetinin ilgili ülkedeki Büyükelçiliği veya konsolosluğunu, 

Öğrenci: Yurtdışından veya Yabancı uyruklu lise son sınıf yada mezun olabilecek durumda olanlar ile lise mezunu öğrencileri, 

Rektör: Harran Üniversitesi Rektörü’nü, 

Senato: Harran Üniversitesi Senatosu’nu, 

Üniversite: Harran Üniversitesi’ni, 

YÖS: Harran Üniversitesi veya Türkiye’de herhangi bir Üniversite tarafından yapılan Yurtdışı Öğrenci Sınavını ifade eder.

Genel ileler
MADDE 4 –
a. Lise son sınıfta olan ya da mezun durumda bulunan ve bu yönergeyle düzenlenen koşulları sağlayan öğrenciler; Üniversitenin Fakülte ve Yüksekokullarında bölüm ve programlarına öğrenim görmek için başvuruda bulunabilirler. 

b. Üniversitenin ilgili bölüm ve programlarına kabul edilecek öğrenci sayısı sınırlı olup bölümlere göre kontenjanlar (bölüm ve programların genel kontenjanlarının %10’unu aşmayacak şekilde) her yıl senato tarafından ilan edilir. 

c. Öğrenci kabulüne dair takvim her yıl senato tarafından ilan edilir. 

d. Adayların başvuruları, birimlerdeki ilgili bölümün görüşü alınarak, birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Üniversite, ilan edilen kontenjanları doldurup doldurmamakta serbesttir. Başvuru koşullarını sağlamış olmak, yerleştirilmek için bir hak vermez. 

e. Öğrencilerin öğrenimlerinin gerektirmesi halinde yapacakları staj için uygulama esasları TC uyruklu öğrencilerde olduğu gibidir. Öğrenciler istemeleri ve ilgili birimin yönetim kurulunun uygun bulması halinde stajlarını yurtdışında da yapabilirler. 

f. Bu yönerge kapsamında üniversitede öğrenim görecek öğrencilerin öğrenim ücretlerine dair düzenleme Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.

Başvuru Koşulları
MADDE 5 –
a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla; 

1) Yabancı uyruklu olanların, 

2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, 

3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların, 

4) TC uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine 

a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışından ortaöğretimine devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine“ 

b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretimine başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine. 

5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve Liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilir. 

b) Adaylardan 

1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların, 

2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç), 

3) Bu maddenin 2’inci fıkrasının (a) bendinin 2 numaralı alt bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar / ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar hariç) 

4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç), 

5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya bu maddenin 2’inci fıkrasının (a) bendinin 2 numaralı alt bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların başvuruları kabul edilmez.

Başvuru için Gerekli Belgeler
MADDE 6 –
a) Öğrenciler için Başvuru Formu EK-1 (Her yıl web sitesinde yayınlanan başvuru formu)

b) Lise diplomasının İngilizce veya Türkçe tercümesi,

c) Adayların, Lisede aldıkları dersler/notları gösterir ve lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi transkript(Türkçe veya İngilizce tercümesi),

d) Harran Üniversitesi yurtdışından öğrenci kabul Yönergesinin 7.maddesinde geçerli kabul edilen sınav sonuç belgesi,(Türkçe veya İngilizce tercümesi,) e)4.5x6 cm ebadında vesikalık fotoğraf

f) Pasaport: (Türkçe veya İngilizce tercümesi),

g) Harran Üniversitesi senatosunca belirlenen başvuru ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.

h) TÖMER’den alınmış Türkçe dil seviyesi belgesi.

Başvuru Koşulları
MADDE 7 –
a. Harran Üniversitesi tarafından kabul edilecek adayların aşağıda belirtilen sınavlarda, asgari taban puana sahip olmaları;

Tablo

YÖS Temel Becerileri Testi qweqwe
qwe qwe
qwe qw

b. Üniversitemizin veya Türkiye’deki diğer Üniversitelerin yaptığı YÖS sınavından alınmış sınav sonuç belgesine sahip olmak, (bu sınavın geçerlilik süresi 2 yıldır).

c. Yurt dışından öğrenci kabulü sırasında öğrenci başvurularının değerlendirilmesinde üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kabulünde kullanılması önerilen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan sınavlardan; lise bitirme sınavları statüsünde olan sınavların (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi vs.) geçerlilik sürelerinde her hangi bir süre sınırlaması yoktur. Ancak üniversite giriş sınavı statüsünde olan sınavların (SAT, vs.) geçerlilik süreleri iki yıl ilesınırlıdır.

d. Üniversite tarafından belirlenecek başvuru ve kayıt takvimine uymak ve kayıt için istenilen belgeleri süresi içerisinde usulüne uygun teslim etmek,

e. Belirtilen sınav sonuçları bulunmayan adayların lise bitirme notları dikkate alınacaktır.

Giriş sınavı (HRÜ-YÖS)
MADDE 8 –
(1) İki testten oluşan HRÜ-YÖS sınavı “çoktan seçmeli” tipte sorulardan oluşur. Bu testlerden biri ‘Temel Öğrenme Becerileri Testi’ diğeri ‘Türkçe Testi’dir. Türkçe Testinde başarılı sayılmak için 11. Maddede yer alan A ve B düzeyinde başarılı olmak gerekir. 

(2) Giriş sınavı sorularının hazırlanması, sınavın yapılması ve belirlenen kontenjana göre sınav sonuçlarının açıklanması Üniversite Senatosunca belirlenen komisyonca yapılır. 

(3) Giriş sınavına katılan tüm adayların sınav sonuçları değerlendirilerek sınav sonuç listesi düzenlenir. Sınav sonuçları üniversitenin web adresinden duyurulur. 

(4) Üniversitemiz ilgili birimleri Uluslararası öğrenci alımında 7.maddenin (a) veya (b) bendinde belirtilen sınav sonuçlarından herhangi birisini kabul edebilecekleri gibi, Harran Üniversitesi tarafından yapılan HRÜ-YÖS sınavını da kabul edebilirler. Bu konudaki karar ilgili birimin yönetim kurulunca verilir.

Değerlendirme
MADDE 9 –
a. Başvuru koşullarını taşıyan adayların değerlendirmesi, birimlerdeki ilgili bölümün görüşü alınarak birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Herhangi bir bölüme kontenjanda belirtilen sayının üzerinde başvuru olması durumunda, ilgili birim tarafından puanlama (diploma notu, sınav sonuç belgesi vb. dikkate alınarak ve notlar 100’lük sisteme dönüştürülerek değerlendirilir) sıralaması yapılır. 

b. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan Üniversite birimlerine yapılan başvuruların değerlendirmesi ilgili Fakülte/Yüksekokulun Özel Yetenek Sınavı başvuru kayıt ve kabul yönergesindeki ölçütlere göre yapılır. 

c. Kıta Barajı: Bir birime kabul edilen aynı Kıta uyruklu öğrencilerin sayısı bu birime bağlı programların Uluslararası kontenjan toplamının %20’sini geçemez. Kontenjanların dolması halinde, dolmayan kontenjanlara bu kural dikkate alınmaksızın başarı puanı sırasına göre adaylar yerleştirilir.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler
MADDE 10 –
(1) Başvuru değerlendirme ve programlara yerleştirme sonuçları Üniversitenin web sayfasında ilan edilir. 

(2) Kayıtlar Üniversitenin web sayfasında ilan edilen tarihlerde, ilgili birimlerce yapılır. Süresi içinde kayıt yaptırmayanlar, hakkını kaybetmiş sayılırlar. 

(3) Kayıt için gerekli belgeler sonuçlarla birlikte Üniversitenin web sayfasında yayınlanır.

 (4) Kayıt için gerekli belgeler şunlardır: 

a. Lise diploması (Ortaöğrenim belgesinin aslı, noter onaylı tercümesi ve Milli Eğitim Bakanlığından alınan denklik belgesinin aslı), 

b. YÖS veya ilgili birimce kabul edilmesi durumunda 7. Maddenin (a) bendinde yer alan sınav belgesinin aslı ve ülkelerindeki T.C. Büyükelçiliği yada Konsolosluğundan onaylı İngilizce veya Türkçe tercümesi, 

c. KKTC uyruklu olup, KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklardan, GCE AL sonucu belgesi ile Türkçe tercümesinin noter ya da T.C. Büyükelçiliği yada Konsolosluğundan onaylı örneği, 

d. Öğrenim vizesi bulunan pasaportun onaylı fotokopisi ve İl Emniyet Müdürlüğünden alınan ikamet tezkeresinin onaylı fotokopisi, 

e. Yeni çekilmiş 4.5 x 6 cm boyutunda tanınmayı zorlaştırmayacak nitelikte 12 adet fotoğraf, 

f. Öğrenci katkı payı veya ikinci öğretim ücretinin ödendiğini gösteren makbuz, 

g. Adayların, lisede aldıkları dersler/notları gösterir ve lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi transkriptlerin, Konsolosluk veya noter onaylı İngilizce veya Türkçe tercümesi, 

h. Türkçe dil yeterlik belgesinin aslı yada noter veya T.C. Büyükelçiliğinden/Konsolosluğundan onaylı tercümesi, 

ı. Başvurusu kabul edilen aday Türkçe dil yeterlik belgesini ibraz edememesi durumunda Madde 11’deki esaslar dikkate alınır. 

(5) Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin, her eğitim ve öğretim dönemine ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin tamamını her dönemin başından itibaren bir ay içinde ödemeleri şarttır. 

(6) Başvuru, yerleştirme ve kayıt sürecinde tahrif edilmiş, sahte, eksik ve yanlış belge sunanların kesin kayıtları yapılmış olsa bile yapılan işlemler iptal edilir ve haklarında ilgili makamlara suç duyurusunda bulunulur.

Türkçe Dil Belgesi
MADDE 11 –
a- Üniversitemizin öğretim dili Türkçedir. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı herhangi bir Türkçe Dil Eğitim Merkezinden son 5 (beş) yıl içerisinde alınan Türkçe Dil Yeterlilik Belgesine sahip olmak şartı aranır. Türkçe Dil Yeterlilik belgesini sunamayan öğrencilerin Üniversiteye şartlı kabulleri yapılarak ilgili birim ve bölüm kurullarınca bir yıl izinli sayılırlar. Bu süre sonunda yeterlik belgesini getirmesi halinde Üniversiteye kesin kayıtları yapılır. Bir yılın sonunda dil yeterlik belgesini getiremeyen öğrencinin Üniversiteyle ilişiği kesilir. 

b- Milli Eğitim Bakanlığı onaylı herhangi bir Türkçe Dil Eğitim Merkezinden alınan Türkçe dil yeterlilik düzeyleri 100’lük sisteme göre: 

A Düzeyi (85-100): Türkçesi yeterlidir. Öğrenime başlayabilir. 

B Düzeyi (84-65): Türkçesi kısa zamanda gelişebilir. Öğrenime başlar, ancak Türkçe kursları almalıdır. 

C Düzeyi (<64): Türkçesi yetersizdir. Adaylar yerleştirildiği yükseköğretim programına kesin kayıt yaptırarak, bir yıl izinli sayılıp Türkçe öğrenimi görüp seviyesini en az B düzeye çıkardıktan sonra öğrenime başlayabilir. 

c-TÖMER tarafından yapılmış Türkçe diploma sınavı sonuçlarında Avrupa Dil Portfolyosu (ADP) dil düzeylerine göre C1 düzeyinde veya diğer kurum ve kuruluşlardan veya Uluslararası öğrencilere Türkçe öğretmek amacıyla yükseköğretim kurumlarında açılan kurslardan alınan ve senato tarafından oluşturulan komisyon tarafından onaylanan dil belgeleri de kabul edilebilir.

Eğitim-Öğretim
MADDE 12 –
Öğrenciler, eğitim-öğretim ile ilgili konularda Harran Üniversitesi fakülte ve yüksekokul eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine göre işlem görürler.

Sağlık Hizmetleri
MADDE 13 –
Öğrencilere Üniversite tarafından sağlık karnesi verilmez. Ancak başvuruları halinde Üniversitenin Mediko-Sosyal hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları sağlanır. Bu hizmetlerde ilaç giderleri olursa, bunlar öğrenci tarafından karşılanır.

Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 14 –
Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurulu kararları, ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük
MADDE 15 –
Bu yönerge, Harran Üniversitesi senatosunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürürlükten kaldırma
MADDE 16 –
Harran üniversitesi senatosunca 07.04.2010 tarih ve 2010/08 sayılı kararı ile kabul edilen ve 10.07.2013 tarih ve 2013/15/08 sayılı kararı ile değişiklik yapılan yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kayıt kabul yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE
MADDE 17 –
Yüksek Öğretim Kurulu başkanlığının izni ile alınan Suriye, Mısır ve Filistinli öğrenciler Türkçe programlara devam ederler. Aynı zamanda öğrencilere Türkçe dersler aldırılır. İki yıl sonunda ilgili yönetim kurulunca kabul edilen Türkçe yeterlik belgesi sunamayan öğrencilerin ilişikleri kesilir.

Yürütme
MADDE 18 –
Bu yönerge, Harran Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.