Uluslararası Öğrenci Kabul Yönergesi

BÖLÜM 1

Amaç ve Kapsam
MADDE 1 –
Bu yönerge, yurtdışından veya yabancı uyruklu, lise mezunu, lise son sınıf veya mezun olabilecek durumda olan adayların Harran Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarına belirlenen kontenjanlar dahilinde yerleştirilmeleri ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Dayanak
MADDE 2 –
Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45/f maddesi ve Yükseköğretim Kurulu’nun “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar”ına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 3 –
Bu yönergede geçen

 Konsolosluk: Türkiye Cumhuriyetinin ilgili ülkedeki Büyükelçiliği veya konsolosluğunu, Öğrenci: Yurtdışından veya Yabancı uyruklu lise son sınıf ya da mezun olabilecek durumda olanlar ile lise mezunu öğrencileri, 

Rektör: Harran Üniversitesi Rektörü’nü, 

Senato: Harran Üniversitesi Senatosu’nu, 

Üniversite: Harran Üniversitesi’ni, 

YÖS: Harran Üniversitesi veya Türkiye’de herhangi bir Üniversite tarafından yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavını ifade eder. 

Birim: Fakülte, Meslek Yüksek Okulu, Yüksek Okul, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını;

Genel İlkeler
MADDE 4 –
a. Lise son sınıfta olan ya da mezun durumda bulunan ve bu yönergeyle düzenlenen koşulları sağlayan öğrenciler; Üniversitenin ön lisans veya lisans programlarında öğrenim görmek için başvuruda bulunabilirler. 

b. Üniversitenin ilgili bölüm ve programlarına kabul edilecek öğrenci kontenjanı her yıl senato tarafından belirlenir. 

c. Öğrenci kabulüne dair takvim her yıl senato tarafından belirlenir. 

d. Adayların başvuruları, Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından değerlendirilir. Üniversite, ilan edilen kontenjanları doldurup doldurmamakta serbesttir. Başvuru koşullarını sağlamış olmak, adaya yerleştirilmek için bir hak vermez. Başvuru koşullarını taşımayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz. Başvuru koşullarını taşımadığı belirlenenlerin kayıtları iptal edilir. Kayıt kabul hakkı kazanan öğrencilere " kabul mektubu" veya eşdeğer bir belge düzenlenir. 

e. Yabancı uyruklu öğrenci başvuru kabulü, kontenjan aktarımı, değerlendirme ve öğrenci kabulü işlemlerinde Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü yetkilidir. 

f. Yabancı Uyruklu Öğrencilerin staj uygulama esasları, TC uyruklu öğrencilerde olduğu gibidir. Öğrenciler istemeleri ve ilgili birimin yönetim kurulunun uygun bulması halinde stajlarını yurtdışında da yapabilirler. 

g. Bu yönerge kapsamında üniversitede öğrenim görecek öğrencilerin öğrenim ücretlerine dair düzenleme Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenir.

Başvuru Koşulları
MADDE 5 –
a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla; 

1) Yabancı uyruklu olanların, 

2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” Hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.) 

3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların 

4) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil) 

5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilir. 

b) Adaylardan 

1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların, 

2) KKTC uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç), 

3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar / ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar hariç) 

4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç), 

5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların, başvuruları kabul edilmez.

Başvuru için Gerekli Belgeler
MADDE 6 –
a) Adayların, Online Başvuru Sisteminde belirtilen bilgileri girmesi ve belgeleri yüklemesi gerekir. Online başvuru sistemi, uok.harran.edu.tr web sayfasında ilan edilir. 

b) Online başvuru sistemine; 

1- Lise diplomasının aslı ve İngilizce veya Türkçe tercümesi, 

2- Adayların, lisede aldıkları dersler/notları gösterir ve lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi transkriptin ve İngilizce veya Türkçe tercümesi,

3- Varsa madde 7’ de geçerliliği kabul edilen sınav sonuç belgesinin onaylı tercümesi, 

4- Üniversite senatosu tarafından her yıl belirlenen sınav değerlendirme ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu, 

5- Biyometrik fotoğraf yüklenir.

Başvuru Puanlama Koşulları
MADDE 7 –
a. Harran Üniversitesi tarafından kabul edilecek adayların aşağıda belirtilen sınavlarda, asgari taban puana sahip olmaları;

Sınav veya Diploma Katsayı ve (Taban Puan)
HRÜ YÖS Sınavı 1 (Yüzlük sisteme puanı dönüştürüldükten sonra en az 40 puan olması)
Uluslararası Sınavlar 1 (Yüzlük sisteme puanı dönüştürüldükten sonra en az 40 puan olması)
Ulusal Sınavlar 0,5 (Yüzlük sisteme puanı dönüştürüldükten sonra en az 40 puan olması)
Diğer YÖS Sınavları 0,8 (Yüzlük sisteme puanı dönüştürüldükten sonra en az 40 puan olması)
Sadece diploma ile başvuru yapacak olanlar Yüzlük sisteme puanı dönüştürüldükten sonra taban 60 puan olması

b. Harran Üniversitesi tarafından kabul edilecek adayların yerleşme puanı hesabı, aşağıdaki tabloda verilen yüzdelikler kullanılarak yapılacaktır; Yerleşme Puanı=Sınav Notu x Sınav Yüzdeliği + Diploma notu x Diploma Yüzdeliği;

Alan Sınav Yüzdeliği Diploma Yüzdeliği
Sağlık Bölümleri (Sağlık MYO dâhil), Mühendislik Bölümleri ve Mimarlık Bölümü YÖS/Uluslararası/Ulusal Sınavların %80’ni %20’si
Diğer 4 Yıllık Bölümler YÖS/Uluslararası/Ulusal Sınavların %50’ni %50’s
Sağlık MYO hariç geri kalan bütün MYO ve YO’lar için YÖS/Uluslararası/Ulusal Sınavların %50’ni %50’si

c. Türkiye’deki bütün Üniversitelerin yaptığı YÖS sınavlarından alınmış sınav sonuç belgelerin geçerlilik süresi 1 (bir) yıldır. Mütekabiliyet esasına göre HRÜ YÖS Sınav sonucunu kabul eden üniversitelerin YÖS Sınav Sonuçları kabul edilir.

d. Yurt dışından öğrenci kabulü sırasında öğrenci başvurularının değerlendirilmesinde üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kabulünde kullanılması önerilen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan sınavlardan; lise bitirme sınavları statüsünde olan sınavların (Ulusal veya Uluslararası) geçerlilik sürelerinde her hangi bir süre sınırlaması yoktur. Ancak üniversite giriş sınavı statüsünde olan sınavların (SAT, vs.) geçerlilik süreleri iki yıl ile sınırlıdır.

e. Üniversite tarafından belirlenecek başvuru ve kayıt takvimine uymak ve kayıt için istenilen belgeleri süresi içerisinde usulüne uygun teslim etmek,

f. Belirtilen sınav sonuçları bulunmayan adayların lise bitirme not ortalaması en az 60 puan ve üzeri olmalıdır.

Giriş sınavı (Harran Üniversitesi YÖS)
MADDE 8 –
(1) Harran Üniversitesi YÖS (HRÜ YÖS) sınavı, çoktan seçmeli sorulardan oluşur ve sınav ile ilgili bilgiler Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğünün web sayfasında yayınlanır. 

(2) HRÜ YÖS Sınavı, online başvurusu, sorularının hazırlanması, mizanpajı, baskısı, gerçekleştirilmesi, ölçme ve değerlendirme yapılması v.s. gibi iş ve işlemler, Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından her yıl görevlendirilecek komisyonlar marifetiyle icra edilir. 

(3) HRÜ YÖS sınavına katılan tüm adayların karekod ve/veya doğrulama kodlu sınav sonuç belgeleri online sistemde oluşturulur. 

(4) Uluslararası Öğrenci alımında 7.maddenin (a) bendindeki herhangi bir sınav sonucu veya (b) bendinde belirtilen hesaplama sonucu ile kabul edebilecekleri gibi, sadece diploma notu (ikili protokol/anlaşma ile gelenler dahil) ile de kabul edebilirler.

Değerlendirme
MADDE 9 –
a. Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü, başvuru koşullarını taşıyan adayların değerlendirmesini yapar. Bununla birlikte gerekli görülmesi halinde ilgili birimlerle de beraber değerlendirme yapabilir. Herhangi bir programa, belirlenen kontenjanın üzerinde başvuru olması durumunda puanlama sıralaması yapılır. Harran Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görmek üzere başvuran diğer adaylar, Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından işlem yapılarak değerlendirmesi yapılır. 

b. Kıta ve Ülke Kotası: Bir birime kabul edilen aynı kıta uyruklu öğrencilerin sayısı bu birime bağlı programların uluslararası kontenjan toplamının %30’unu geçemez. Ancak aynı kıtadan başvuruların yüksek olması halinde bu oran Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından artırılabilir. Kıta içi ülke bazlı kontenjan, ülke çeşitliliğine göre Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğünce belirlenir. Kontenjanların dolmaması halinde, kıta ve ülke kotası dikkate alınmaksızın başarı puanı sırasına göre adaylar yerleştirilir. 

c. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan Üniversite birimlerine yapılan başvuruların değerlendirmesi ilgili Fakülte/Yüksekokulun Özel Yetenek Sınavı başvuru kayıt ve kabul yönergesindeki ölçütlere göre yapılır.

Kayıt İşlemleri
MADDE 10 –
(1) Başvuru yerleştirme sonuçları, Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından ilan edilir. 

(2) Kayıtlar ilgili birimlerce yapılır. Süresi içinde kayıt yaptırmayanlar, hakkını kaybetmiş sayılırlar.

(3) Kayıt için gerekli belgeler şunlardır: 

a. Lise diploması (aslı veya noter onaylı tercümesi ) ve denklik belgesinin aslı (Denklik belgesini sunamayanların kayıtları “şartlı kayıt” şeklinde yapılır. Bir eğitim-öğretim yılı sonunda denklik belgesini sunamayanların kaydı silinir.) 

b. Adayların, lisede aldıkları dersler/notları gösterir ve lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi transkriptlerin, Konsolosluk veya noter onaylı İngilizce veya Türkçe tercümesi, 

c. Eğer varsa sınav belgesi veya 7. Maddenin (a) bendinde yer alan sınav belgesinin aslı ve ülkelerindeki T.C. Büyükelçiliği yada Konsolosluğundan onaylı İngilizce veya Türkçe tercümesi, 

d. Eğer varsa Türkçe dil yeterlik belgesinin aslı yada noter veya T.C. Büyükelçiliğinden/Konsolosluğundan onaylı tercümesi(bu belgeye sahip olmayanlar yabancı uyruklu öğrenciler için bu yönergenin 11 Maddesi uygulanır. Başvurusu kabul edilen aday Türkçe dil yeterlik belgesini ibraz edememesi durumunda Madde 11’deki esaslar dikkate alınır. 

e. 4 adet biyometrik fotoğraf, 

f. Öğrenim vizesi bulunan pasaportun onaylı fotokopisi (istenen yabancı vatandaşlar için), 

g. Öğrenci katkı payı ücretinin ödendiğini gösteren makbuz, 

(4) Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin, her dönemin başından itibaren bir ay içinde genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri şarttır. 

(5) Başvuru, yerleştirme ve kayıt sürecinde tahrif edilmiş, sahte, eksik veya yanlış belge sunanların kesin kayıtları yapılmış olsa bile yapılan işlemler iptal edilir ve haklarında ilgili makamlara suç duyurusunda bulunulur. 

(6) Üniversiteye yerleşme hakkı kazanan aday, Üniversiteye kesin kayıt yapıp yapmamasına bakılmaksızın, ek yerleştirmeden faydalanamaz.

Türkçe Dil Belgesi
MADDE 11 –
a- Üniversitemizin öğretim dili Türkçedir. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı herhangi bir Türkçe Dil Eğitim Merkezinden son 5 (beş) yıl içerisinde alınan Türkçe Dil Yeterlilik Belgesine sahip olmak şartı aranır. Türkçe Dil Yeterlilik belgesini sunamayan öğrencilerin Üniversiteye şartlı kayıt kabulleri yapılarak bir yıl izinli sayılırlar. Bu süre sonunda Türkçe Dil Yeterlik Belgesini getirmesi halinde Üniversiteye kesin kayıtları yapılır. Bir yılın sonunda dil yeterlik belgesini alamayan öğrenciye bir yıl daha verilir. İkinci yılın sonunda da dil yeterlik belgesini alamayan öğrencilerin Üniversiteyle ilişiği kesilir. 

b. Yüksek öğretim kurumlarının (Yunus Emre Enstitüsü, YTB ve MEB dahil) C1 düzeyinde TÖMER belgesi geçerlidir. 

c. Türkçe eğitim veren Lise/Yüksekokul/Fakültelerde en az 2 yıl örgün eğitim almış ve derslerinde başarılı olmuş veya mezun yabancı uyruklu öğrencilerden Türkçe dil belgesi istenmez.

Eğitim-Öğretim
MADDE 12 –
Öğrenciler, eğitim-öğretim ile ilgili konularda Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve bağlı yönerge hükümlerine göre işlem görürler.

Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 13 –
Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurulu kararları ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten Kaldırılan Yönerge
MADDE 14 –
Bu yönerge ile Harran Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabul Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
MADDE 15 –
Bu yönerge, Harran Üniversitesi senatosunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 16 –
Bu yönerge, Harran Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.