Çift Anadal/Yandal Yönergesi

BÖLÜM 1

Dayanak :
MADDE 1 –
Bu Yönerge, 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik “ hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar :
MADDE 2 –
Bu yönergede adı geçen;

Üniversite: Harran Üniversitesi’ni,

Rektör: Harran Üniversitesi Rektörü’nü,

Senato: Harran Üniversitesi Senatosu’nu,

Fakülte: Harran Üniversitesi bünyesinde yer alan fakülteleri,

Yüksekokul: Harran Üniversitesi bünyesinde yer alan Yüksekokulları,

Bölüm: Harran Üniversitesi bünyesinde yer alan fakülte veya yüksekokullardaki bölümleri,

Çift anadal: Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin Harran Üniversitesi içinde iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programı,

Yandal: Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla Harran Üniversitesi içinde başka bir diploma programı kapsamında belirlenmiş dersleri almak suretiyle diploma yerine geçmeyen bir belge alabilmelerini sağlayan programı ifade eder.

Amaç :
MADDE 3 –
Bu yönergenin amacı, Harran Üniversitesinde bir lisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, ikinci bir lisans programında diploma almak üzere fakülte/yüksekokul içinde veya dışında anadal lisans programına konu bakımından yakın olan başka bir bölümün lisans programına devam ederek öğrenim görmelerinde uyulması gereken usul ve esasları düzenlemektir

Kapsam :
MADDE 4 –
Bu Yönerge, Harran Üniversitesinde bir lisans programına kayıtlı olan ve kayıtlı olduğu anadal lisans programını başarıyla yürüten öğrencilerin ikinci yakın bir dalda lisans diploması veya Yandal Sertifikası almak üzere öğrenim görmelerine ilişkin hükümleri kapsar.

Kontenjan :
MADDE 5 –
Bir Bölümün çift anadal veya yandal programına kabul edeceği öğrenci sayısı, başvuru yapılan yıla ait birinci sınıf öğrenci sayısının % 20'si kadardır. Bir bölüm tarafından belirlenen çift anadal veya yandal programına kabul edilecek öğrenci sayısı, ders programı, başvuru ve kesin kayıt tarihleri her eğitim-öğretim yılı başında Harran Üniversitesinin Web sayfasında duyurulur.

Başvuru :
MADDE 6 –
Öğrenciler ilan edilen çift anadal/yandal programlarına ilanda belirtilen başvuru formu ve kayıtlı olduğu lisans programındaki not transkripti ile birlikte çift anadal veya yandal programı açılan ilgili Fakülte veya Yüksekokula şahsen başvuru yaparlar. Kontenjandan fazla başvuru yapılması durumunda ise genel not ortalaması göz önünde bulundurularak bir sıralama yapılır. Bu programlara başvurusu uygun görülen öğrencilerin kabulleri ilgili bölümün önerisi ve ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.

Başvuru Koşulları :
MADDE 7 –
1. Öğrenciler bu programlara, kayıtlı bulundukları anadal lisans programının en erken üçüncü ve en geç beşinci yarıyılın başında başvuru yapabilirler. 

2. Başvuru sırasındaki genel not ortalaması çift anadal için en az 3.00, yandal için en az 2.50 ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20'de bulunan öğrenciler başvurabilirler. 

3. Öğrencinin bu programlara başvurabilmesi için başvurduğu yarıyıla kadar anadal lisans programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir

Dersler :
MADDE 8 –
1. Çift anadal/yandal programında açılacak zorunlu ve seçmeli dersler ilgili diploma programınca belirlenir ve Fakülte/Yüksekokul kurulunda geçirildikten sonra Senato kararı ile kesinleşir.

 2. Çift anadal programına kayıtlı öğrencilerin bu programları tamamlamaları için; her iki programda ortak alınmış ve/veya karşılıklı her iki programa birden sayılmış olan dersler dışında çift anadal programını açan bölümce verilen en az 36 kredilik ders almaları gerekir. Yandal programına kayıtlı öğrenciler ise en az 18 kredilik ders almaları esastır. Yandal programında ortak veya eşdeğer derslerin en fazla 6 kredisi dikkate alınır. 

3. Çift anadal/yandal programı için ek sınıf açılmaz. Yandal programına başvuran öğrenciler o bölümün öğrencileri ile birlikte derslere devam ederler. 

4. Öğrencinin alacağı derslerin anadal programındaki dersler ile çakışmaması gerekir. 

5. Çift anadal/yandal programının açılması durumunda, normal öğretim öğrencileri normal ve ikinci öğretim programlarından, ikinci öğretim öğrencileri de normal ve ikinci öğretim programlarından ders alabilirler.

Mezuniyet ve Süre Uzatımı :
MADDE 9 –
1. Öğrencinin kayıtlı olduğu anadal programında mezuniyet hakkını elde etmiş olması,

2. Çift anadal/yandal programlarında aldığı dersleri başarması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

3. Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak yandal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurullarının kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır.

4. Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.

İlişik Kesme :
MADDE 10 –
1. Çift anadal/yandal programında, izin almadan iki dönem üst üste ders almayan, 

2. Anadal Lisans programında genel not ortalaması 2.00'nin altına düşen, 

3. Bu programlarda iki yarıyıl üst üste genel not ortalaması 2.00’nin altında olan öğrencinin çift anadal/yandal programından ilişkileri kesilir. 

4. Çift anadal programından ilişiği kesilen öğrencilerin bu programda almış oldukları dersler anadal programının bulunduğu Fakülte Kurulunda değerlendirilir. 

5. Çift anadal programından ilişiği kesilen öğrencinin ilişiğinin kesildiği bu bölümde yandal programı da veriliyorsa, öğrencinin kayıtlı olduğu anadal programının önerisi ve ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulunun uygun görmesi durumunda yandal programına kayıt yaptırabilir

Koordinatör :
MADDE 11 –
Çift anadal/yandal programlarına öğrenci kabul eden ve öğrenci gönderen bölümlerde öğrencilerin alacağı dersleri saptamada, derslerin alınacağı dönemleri planlamada öğrencilere yardımcı olmak ve çift anadal/yandal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere ilgili Bölüm Başkanı'nca çift anadal/yandal Program Koordinatörü atanır. Çift anadal/yandal Program Koordinatörü öğrencilerin anadal lisans program danışmanı ile iletişim içinde görev yapar

Katkı Payı :
MADDE 12 –
Anadal programında kayıtlı olan öğrenci çift anadal/yandal programı için herhangi bir katkı payı ödemez. Ancak, öğrenciler ek süre boyunca çift anadal veya yandal yaptıkları bölüme ait öğrenci katkı payını lisans programında geçirdikleri toplam dönem sayısı göz önüne alınarak ödemeye devam ederler.

Diploma ve Sertifika :
MADDE 13 –
Çift anadal programından mezun olan öğrencilere “ÇİFT ANADAL LİSANS DİPLOMASI”, yandal programından mezun olan öğrencilere ise “YANDAL SERTİFİKASI” verilir. Anadal lisans programından önce çift anadal/yandal programlarından mezun olan öğrencilere herhangi bir belge verilmez

Son Hükümler :
MADDE 14 –
Çift anadal programı, Eğitim Fakültesi öğretmen yetiştirme programları ile diğer fakültelerin programları arasında uygulanmaz. Ancak, çift anadal programı Eğitim Fakültesi bünyesinde iki ayrı öğretmen yetiştirme programı arasında Senato kararı ile açılabilir.

MADDE 15 – Bir öğrenci aynı anda birden fazla çift anadal programına veya çift anadal ile birlikte bir yandal programına başvuru yapamaz.

Hüküm bulunmayan haller :
MADDE 16 –
Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde Harran Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük :
MADDE 17 –
Bu Yönerge, Harran Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme :
MADDE 18 –
Bu yönergeyi Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.