Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi

BÖLÜM 1
GENEL BİLGİLER

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNUN AMACI
MADDE 1 –
Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun amacı, sağlık hizmetleri alanında eğitim öğretim yapmak, sağlık kurumlarının çeşitli alanlarında görev yapacak eleman yetiştirmektir.

STAJIN AMACI VE ÖNEMİ
MADDE 2 –
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından yapılan yaz stajı amacı, almış oldukları teorik bilgileri uygulamaya koymak ve öğrencilere alanlarında beceri kazandırmaktır. Aynı zamanda stajlar, öğrencilerin staj yerlerindeki görevli personel ve diğer kişilerle işbirliği içerisinde çalışmalarını gerektirdiğinden, teorik boyuttan uygulamalı boyuta adapte olmalarına imkân tanımaktadır.

STAJIN YASAL DAYANAĞI
MADDE 3 –
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun eğitim-öğretim programı içerisinde yer alan, yaz dönemi ve yıl içi stajlarının uygulama esasları Harran Üniversitesi Senatosu’nun 30.6.1999 tarih ve 1998-08 sayılı kararı ile kabul edilmiş, 22.05.2013 tarih ve 2013-10 sayılı kararı ile bazı değişiklikler yapılmıştır.

STAJIN SÜRESİ
MADDE 4 –
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan programların yaz stajları eğitim programlarında belirtilen sürelere göre yapılır. Yaz döneminde yapılacak stajların hafta sayısı, eğitim program çizelgesinde belirtilen saatin 40’a bölünmesiyle belirlenir. Stajlar mesai saatleri içerisinde yapılır. Ancak staj yürütücüsünün tespit edeceği bir gece, bir defaya mahsus olmak üzere öğrenci nöbete kalmalıdır. Staj zorunlu haller (resmi tatil vb.) sebebiyle aksaması halinde, eğitim program çizelgesinde belirtilen toplam süreyi tamamlayacak şekilde uzatılır. Yaz stajlarının başlangıç ve bitiş tarihleri staj sorumlu öğretim elemanı tarafından akademik takvime uygun olarak belirlenir. Ancak mümkün olduğu kadar bütün programlardaki öğrencilerin aynı tarihlerde staj yapması sağlanır. Yaz veya yıl içi stajlarını yapamayan ya da devam ettiği halde başarılı olamayan öğrenciler, staj sorumlu öğretim elemanlarının uygun göreceği dönemlerde stajlarını yaparlar.

STAJLARA DEVAM ZORUNLULUĞU
MADDE 5 –
Staj programının tamamına devam zorunludur. Staj süresinin %20’sinden fazlasına devam etmeyen öğrenciler o stajın tümünü tekrar etmek zorundadırlar. Hastalık halinde öğrencinin staj yapamayacağına dair resmi bir sağlık raporuna dayanan ve staj sorumlu öğretim elemanı tarafından kabul edilen, devamsızlıkları %20’yi geçmeyen öğrenciler devam etmedikleri staj sürelerini kendileri için staj sorumlu öğretim elemanının hazırlayacağı telafi programına göre telafi etmek zorundadır. Yaz stajı telafi programını yeni ders yılına kadar tamamlayamayanlara ise ek süre verilmez ve o yılın yaz stajından kalmış olurlar.

STAJ YAPABİLME ŞARTLARI
MADDE 6 –
Yaz stajı bir ders olarak kabul edilir. Her öğrenci kendi programı için düzenlenen dönem ve tarihlerde yaz stajını alır. Yaz Stajı alma süresindeki tüm işlemlerden öğrenci sorumludur. Mezun durumundaki öğrenciler zorunlu durumlarda zorunluluklarını belgelemeleri ve program başkanının uygun görmesi koşulu ile Yüksekokul İlgili Kurullarınca kabul edilmesi halinde yaz stajlarını Güz veya Bahar döneminde alabilirler. Öğrencilerin; Yaz Stajını alabilmek için 1. Sınıfa kayıtlı olanların I. Dönem akademik ortalamasının, 2. Sınıfa kayıtlı olanların ilk 3 dönem genel akademik ortalamanın “Harran Üniversitesi Ön lisans, lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre belirlenen GNO “Genel Not Ortalaması” “2.0 (iki)” üzerine çıkması şartı aranır. Öğrenciler staj yapacakları sağlık kuruluşundan staja kabul edildiklerine dair yazı gelmedikçe yaz stajına başlayamazlar”

STAJIN YAPILACAĞI YERLER
MADDE 7 –
Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı programların öğrencileri stajlarını Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi veya yurt içi ve yurt dışında staj koordinatörünce uygun görülen resmi veya özel sağlık kuruluşlarında yaparlar. Öğrenciler staj yapacakları sağlık kuruluşunu kendileri bulup, staj yapacakları sağlık kuruluşundan stajlara kabul edildiklerine dair yazı getirmeleri gerekmektedir

BÖLÜM 2
STAJ SORUMLULARI VE GÖREVLİLERİ

YÜKSEKOKUL MÜDÜRÜ
MADDE 8 –
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü aynı zamanda staj organizasyonunun en üst düzey yetkilisi ve yöneticisidir. Bu yetkisini gerektiğinde staj koordinatörüne devredebilir.

GÖREVLERİ

-Staj eğitiminin eksiksiz yürütülmesi için gerekli önlemleri alır.

-Staj eğitiminin yapılacağı kurumun üst düzey yöneticisiyle gerekli resmi yazışmaları yürütür.

-Gerekirse staj yerlerinde denetlemede bulunabilir.

STAJ KOORDİNATÖRÜ
MADDE 9 –
Yüksekokul Müdürü tarafından görevlendirilen Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu program başkanlarından ya da öğretim elemanlarından biridir. Stajların programlandığı şekilde yürütülmesinden öncelikle yüksekokul müdürüne ve program başkanlarına karşı sorumludur.

GÖREVLERİ

-Staj sorumlu öğretim elemanları ile yüksekokul müdürü arasında koordinasyon sağlar.

-Stajla ilgili belgelerin yazılmasını, basılmasını ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gönderilmesini sağlar.

-Yaz stajı süresince öğrenci yurdunda kalacak olan öğrencilerin listesini yapar ve ilgili yerlere yazılacak yazıları koordine eder.

-Bütün programlardaki stajların aynı tarih ve dönemlerde yapılmasını koordine eder.

-Gerektiğinde staj sorumlu öğretim elemanlarıyla toplantılar yapar.

-Stajın yürütülmesi esnasında ortaya çıkan problemleri inceler, çözümüne yardımcı olur ve gerektiğinde program başkanına ve /veya yüksekokul müdürüne iletir.

-Yaz stajı sonunda hastanelerden gelen staj not ve devam çizelgelerini inceleyerek öğrencinin başarı durumunu değerlendirir ve ilan edilmesini sağlar.

STAJ SORUMLU ÖĞRETİM ELEMANI
MADDE 10 –
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan programların başkanları veya staj konusunda yetkilerini devrettiği öğretim elemanlarıdır. Stajın amaç ve ilkelerine uygun olarak yürütülmesini sağlar. 

GÖREVLERİ 

-Stajın başlangıç ve bitiş tarihlerini akademik takvime bağlı olarak staj koordinatörü ile birlikte belirleyerek yönetim kurulunda görüşülmek üzere yüksekokul müdürüne teklif eder. 

-Staj yapılacak birimleri ve bu birimlerde ne kadar staj yapılacağını tespit eder. 

-Staj yapacak öğrencilerin listesini staj koordinatörüne verir.

STAJ YÜRÜTÜCÜSÜ
MADDE 11 –
Yıl içi stajlarda yüksekokul müdürünün görevlendireceği, her programın kendi öğretim elemanı ya da elemanları; yaz stajlarında ise staj yapılan sağlık kurum veya kuruluşunda ilgili programdan mezun olmayı gerektiren işin yapıldığı birimin amiri staj yürütücüsü olurlar 

GÖREVLERİ 

-Staj esnasında öğrencilerin devam durumları ile hal ve hareketlerini takip ve kontrol eder. 

-Stajın en verimli şekilde yürümesi ve öğrencilerin mesleklerinde beceri kazanmaları için gerekli önlemleri alır. 

-Stajla ilgili olarak staj yeri ile staj koordinatörü arasında haberleşmeyi sağlar. 

-Yaz stajlarında staj değerlendirme formlarını öğrencinin stajdaki başarısına göre 100 puan üzerinden değerlendirerek staj koordinatörüne gönderir.

STAJYER ÖĞRENCİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
MADDE 12 –
1. Stajın başlamasından önce staj koordinatörünce ilan edilecek süre içerisinde staj yapacağı hastaneyi bulur ve staja kabul edildiğine dair yazının staj koordinatörüne ulaşmasını takip eder. 

2. Staj süresince staj yapılan kurumda uygulanmakta olan mesai saatlerine titizlikle uyar. Giriş ve çıkışlarda staj devam çizelgelerini imzalar. 

3. Stajı sırasında Yükseköğretim Kurumlarındaki öğrencilerin kıyafetleri ile ilgili olarak konulan kurallara ve kurum personelinin uymak zorunda olduğu mevzuata uyar. 

4. Staj yerlerinde kendisinden istenen staj konuları ile ilgili işleri zamanında ve istenen şekilde eksiksiz olarak yapar. 

5. Staj esnasında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunu, mesleğini, staj yürütücüsünü, kurum amirlerini temsil ettiğini unutmadan kurum personeli ile ilişkilerinde ölçülü ve dikkatli davranır. 

6. Staj yerindeki her türlü araç ve gerecin dikkatli kullanılmasına azami özen gösterir. Aksine hareket eden meydana gelecek zararı öder. 

7. Staj yerinden habersiz ayrılamaz, staja gelmemezlik yapamaz. Çok zorunlu durumlarda uygun görülürse yaz stajında staj yürütücüsünden, yıl içi stajında staj sorumlu öğretim elemanından kısa süreler için izin alabilir. 

8. Staj yerini değiştiremez, ancak gerekli durumlarda staj sorumlu öğretim elemanı ve staj yürütücüsünün iznini alarak staj yerini değiştirebilir. 

9. Staj süresince hazırlanan staj programına eksiksiz uyarak, staj yaptığı ünitelerde staj sorumlu öğretim elemanının belirttiği hususları inceler ve rapor halinde sunar.

STAJIN DEĞERLENDİRİLMESİ
MADDE 13 –
“Yaz stajının değerlendirilmesinde üç kriter vardır. Bunlar, staj değerlendirme formları, staj raporu ve staj genel sınavıdır. Öğrencinin staj başarı notuna; staj değerlendirme formundaki not %20, staj raporu notu %30, genel sınav notu ise %50 oranında etki eder. Stajdan başarılı olmak için; bu üç notun her birinin en az 65 puan olması ve genel ortalamanın 100 üzerinden en az 65 puan olması gerekmektedir. Staj genel sınavından başarısız olan öğrenci, staj bütünleme sınavına girer. Bu sınavda başarısız olursa o yaz stajını tekrar eder. Staj başarı notları sınav bitiminden itibaren en geç bir hafta içinde öğrenci işlerine teslim edilerek ilan edilir.”

GENEL HÜKÜMLER
MADDE 14 –
Bu yönergede yer almayan hususlar staj sorumlularının önerileri üzerine yüksekokul yönetim kurulunca karara bağlanır.

Yürürlük
MADDE 15 –
Bu yönerge Harran Üniversitesi Senatosunun onayladığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 16 –
Bu yönergeyi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.