Ilahiyat Fakültesi Hazırlık Sınıfı Eğitim öğretim Ve Sınav Yönergesi

BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
Bu yönergenin amacı, HRÜ İlahiyat Fakültesinde zorunlu Arapça hazırlık sınıfında yapılacak Arapça öğretiminin amaç, kapsam, uygulama ve değerlendirme esaslarını düzenlemektir.

Tanımlar
MADDE 2 –
Bu yönergede geçen; 

a-Fakülte: İlahiyat Fakültesi’ni, 

b-Dekan: İlahiyat Fakültesi Dekanı’nı, 

c-Yönetim Kurulu: İlahiyat Fakültesi Yönetim Kurulu’nu, 

ç-Fakülte Kurulu: İlahiyat Fakültesi Fakülte Kurulu’nu 

d-Program Geliştirme Komisyonu: Hazırlık sınıfı ders müfredatlarını hazırlamak, geliştirmek ve eğitim-öğretimin kalitesini artırmak için yapılacak düzenlemeleri planlamak üzere Dekan tarafından bir yıl süreyle görevlendirilen biri başkan en az üç öğretim elemanını, 

e-Materyal ve Sınav Hazırlama Komisyonu: Hazırlık sınıfında kullanılmak üzere gerekli materyali ve sınav sorularını hazırlayıp uygulamak ve değerlendirme yapmak üzere Dekan tarafından bir yıl süreyle görevlendirilen biri başkan en az üç öğretim elemanını, ifade eder.

Kapsam
MADDE 3 –
Bu yönerge, HRÜ İlahiyat Fakültesinde Arapça hazırlık sınıfında okutulacak Arap dili öğretimini kapsar.

Dayanak
MADDE 4 –
Bu yönerge, 04.12.2008 Tarih, 27074 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümlerine dayalı olarak hazırlanmıştır.

BÖLÜM 2

Arapça Dil Öğretiminin Amacı
MADDE 5 –
Öğrenciye, Arapça’nın temel kurallarını öğreterek Arapça kelime hazinelerini geliştirmesi, Arap dilinde okuduğunu ve duyduğunu anlayabilmesi ve kendisini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisini kazandırmaktır.

Genel Esaslar
MADDE 6 –
(1) HRÜ İlahiyat Fakültesinde dersler, Türkçe ve Arapça karma olarak verilir. Lisans programında yer alan zorunlu ve seçmeli derslere ilişkin kredi saatlerinin asgari %30’luk bölümünün Arapça olarak verilmesi şarttır. 

(2) İki yarıyıldan ibaret olan Arapça hazırlık sınıfı haftalık ders yükü 24 kredi/saatten az, 30 kredi/saatten fazla olmamak kaydıyla Fakülte Kurulu tarafından belirlenir. Hazırlık sınıfında geçirilen süre, öğrencinin lisans programında görmekle yükümlü olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz. 

(3) Arapça hazırlık sınıfına devam ederek başarmış veya muafiyet sınavını geçmiş olan öğrencilerin diplomalarına, Arapça hazırlık sınıfına dayalı eğitim aldıkları notu eklenir.

BÖLÜM 3

Yeterlilik ve Seviye Tespit Sınavı
MADDE 7 –
(1) Öğrenciler, öğretim yılının başında, Materyal ve Sınav Hazırlama Komisyonu tarafından düzenlenen Arap dili yeterlilik ve seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. 

(2) Yeterlilik sınavında, hazırlık sınıfı müfredatı çerçevesinde Arapça dilbilgisi, kelime, okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerileri ölçülür. Bu sınav, her akademik yılın başında Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen tarihte yapılır. 

(3) Bu sınavda 100 (yüz) tam puan üzerinden en az 70 puan alan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf tutulurlar. Bu seviyenin altında kalanlar, puan gruplarına göre sınıflandırılmak üzere hazırlık sınıfına yerleştirilirler. Bu sınava katılmayan öğrenciler ise, hazırlık sınıfının en alt seviye grubuna yerleştirilirler.

Muafiyet
MADDE 8 –
Aşağıdaki öğrenciler Arapça yeterlilik sınavından muaf olup doğrudan lisans öğrenimine başlarlar: 

a) En az son üç yılında, Arapçanın anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar. 

b) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Dil Sınavında veya YÖK tarafından eşdeğer kabul edilen sınavlarda son 3 yıl içinde Arapçadan 100 (yüz) tam puan üzerinden 60 (altmış) veya eşdeğer puan alanlar.

BÖLÜM 4
Eğitim-Öğretim ve Sınavlar

Kayıt
MADDE 9 –
Zorunlu Arapça hazırlık sınıfına devam edecek öğrenciler, kendi kurumlarında esas öğrenime devam eden öğrenciler gibi, üniversitenin düzenleyeceği esaslara ve takvime göre belirlenen katkı payını yatırarak kayıt yapmak veya kayıt yenilemek zorundadırlar.

Sınav Sonuçlarına İtiraz
MADDE 10 –
Sınav sonuçlarına itiraz Harran Üniversitesinin ilgili yönetmeliklerinde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.

Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Süresi
MADDE 11 –
Hazırlık sınıfı eğitim-öğretimi, güz ve bahar dönemlerinden oluşan bir tam eğitim-öğretim yılıdır.

Akademik Takvim
MADDE 12 –
Hazırlık sınıfı eğitim öğretimi Harran Üniversitesi Akademik Takvimine tabidir. Ancak birinci yarıyıl, 16 hafta olarak uygulanır.

Ders Müfredatı
MADDE 13 –
Hazırlık sınıfında okutulacak ders müfredatı Program Geliştirme Komisyonunun teklifi üzerine Fakülte Kurulunca belirlenir.

Eğitim-Öğretimin Koordinasyonu
MADDE 14 –
Hazırlık sınıflarında eğitim-öğretimin koordinasyonu, Program Geliştirme Komisyonu başkanı tarafından sağlanır. Hazırlık sınıfında yapılacak bütün ara sınavlar ve yılsonu sınavları, Materyal ve Sınav Hazırlama Komisyonu tarafından yapılır ve değerlendirilir.

Devam Zorunluluğu
MADDE 15 –
Hazırlık eğitiminde derslere % 85 devam zorunluluğu vardır. Öğrencilerin devam durumu, ilgili öğretim elemanları tarafından her ay sonunda Dekanlığa bildirilir.

Devamsızlık ve Başarısızlık
MADDE 16 –
Hazırlık sınıfında devamsızlıktan kalan veya başarısız olan ve bunu izleyen eğitim-öğretim yılı başındaki yeterlilik sınavında da başarılı olamayan öğrenciler, bir yıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgilerini kendi imkânlarıyla geliştirip Yeterlilik Sınavına girerek başarılı oldukları veya Kamu Personeli Dil Sınavında veya YÖK tarafından eşdeğer kabul edilen sınavlarda Arapçadan 60 (altmış) veya eşdeğer puan aldıkları takdirde, lisans programına devam edebilirler.

Sınavlar ve Değerlendirme
MADDE 17 –
(1) Hazırlık sınıfında, her bir yarıyılda en az 2 ara sınav ve belirlenecek sayıda küçük sınavlar yapılır. Küçük sınavlar haberli ya da habersiz olabilir. Bahar yarıyılı sonunda yapılan yılsonu sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden meydana gelir. 

(2) Yıl içi notu, ara sınavların ortalamasının %60’ı, küçük sınavların ortalamasının %20’si ve sınıf dışı ödev vb. çalışmaların ortalamasının %20’sinin toplamından oluşur. Yılsonu notu, yılsonu yazılı sınavının % 70 ve sözlü sınavının % 30 katkısı ile hesaplanır. Hazırlık sınıfı genel başarı notu, yıl içi notunun % 50’si ile yılsonu sınavı notunun % 50’sinin toplamından meydana gelir. Genel başarı notu 100 tam puan üzerinden 70 puan olan öğrenciler başarılı sayılırlar. 

(3) Ara sınavların ve yılsonu sınavının tarihleri Dekanlıkça belirlenir.

Mazeret Sınavı
MADDE 18 –
İlgili mevzuatlarda ön görülen haklı ve geçerli nedenlerle ara sınava katılamayan ve mazeretleri Yönetim Kurulu’nca kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı açılır.

BÖLÜM 5
Son Hükümler

MADDE 19 – Hazırlık sınıfında yatay geçiş yapılamaz.

MADDE 20 – Hazırlık sınıfında dersler Harran Üniversitesinin kendi mekânlarında yapılır. Ancak, Harran Üniversitesinin Arapça konuşulan herhangi bir ülkedeki bir üniversite ile anlaşma yapması durumunda, derslerin bir kısmı veya tamamı o yabancı üniversitede yapılabilir.

MADDE 21 – Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ile Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ve Fakülte Kurulu kararları uygulanır.

MADDE 22 – Bu yönerge 2010-2011 eğitim-öğretim yılından geçerli olmak üzere Harran Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 23 –
Bu yönerge hükümlerini Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.